Ostalo

Najbolji svjetski kajakaš izveo impresivan podvig u našoj zemlji: Do sada neviđena sportska avantura

Najtrofejniji kajakaš svijeta Peter Kauzer pridružio se najboljem domaćem kajakašu, banjalučaninu Darku Saviću, u izazovu veslanja 100 km različitih vodenih puteva u Bosni i Hercegovini tokom samo 4 dana, na preko 10 različitih lokacija.

Sutra.ba

Šta se dogodi kada spojite dvojicu vrhunskih kajakaša i pustite ih na neke od najzahtjevnijih voda u Bosni i Hercegovini? Čista avantura, eto šta.

Naš najuspješniji kajakaš, Darko Savić, finalista mnogih europskih i svjetskih kajak prvenstava na kojima je predstavljao Bosnu i Hercegovinu imao je priliku posjetiti brojne zemlje svijeta. Na svojim putovanjima, uvjerio se iz prve ruke koliko je ono što imamo „kod kuće“ posebno i vrijedno: "Trenirao sam i vozio na mnogim lokacijama u svijetu, ali želio sam napraviti jedan projekat koji će svima pokazati šta to mi sve imamo u našoj zemlji.", objašnjava Darko.

Sa tom namjerom, pozvao je prijatelja Petera Kauzera, višestrukog svjetskog prvaka da mu se priključi te da kroz svoje sportsko umijeće prikažu što više vodenih i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine u izazovnom projektu „Kayaking Wonderland“. Ideja je bila preveslati 100 kilometara u samo 4 dana, ali tako da posjete preko 10 lokacija, na 6 rijeka.

"Kada me je Darko nazvao i rekao za ovu ekspediciju po BiH, da idemo 100 kilometara voda, prvo sam pomislio... uh to je baš puno, gdje ćes ti naći toliko rijeka da možeš veslati toliko.", uz smijeh se prisjeća Peter.

Putovanje ih je na kraju odvelo kroz 15 lokacija, uključujući 6 rijeka i 3 jezera, a donijelo je za Kauzera i Savića brojne izazove, od plovidbe opasnim brzacima do izdržavanja dugih sati na vodi. Ali njihova odlučnost i vještina bile su očigledne dok su gurali naprijed, potaknuti svojom strašću prema kajaku i ljubavi prema prirodi.

"Morali smo prilagoditi naše kajakaške tehnike različitim vrstama voda, od brzih rijeka do mirnih jezera", objašnjava Savić. „Bio je to test izdržljivosti, ali i nevjerojatna avantura koja nam je omogućila da doživimo istinsku ljepotu i snagu prirode."

Projekt za cilj nije imao samo testirati granice sposobnosti sportista, već i prikazati prirodne ljepote i raznolikost vodenog bogatstva Bosne i Hercegovine, što je prepoznao i USAID koji se uključio kao partner projekta. Podrška USAID-a u sklopu njihovog projekta USAID Turizam značila je olakšanje kada je u pitanju bila logistika i organizacija putovanja, jer projekat poput ovoga uz veslački dio, nosi i izazove planiranja lokacija i prebacivanja sa jedne na drugu. Peter objašnjava kako nisu uvijek znali da li će zbog vodostaja neke lokacije moći dovoljno voziti i da do zadnjeg dana nisu znali da li će uspjeti ostvariti svoj cilj od 100 kilometara.

"Najlakše je veslati po rijeci jer su brze i kilometri lakše idu. Zato smo si za prva dva dana stavili Unu i Vrbas jer smo znali da kada stignemo do jezera, bit će nam dosta teško izveslati dovoljno kilometara da zaokružimo projekat. Na jezerima je bilo dosta zahtjevnije sa našim tipom čamaca, ali na kraju se isplatilo." – kaže Peter Kauzer.

Finalna lokacija kajakaške odiseje bio je Neum, izlaz Bosne i Hercegovine na Jadransko more. Ovdje su Peter i Darko obilježili završetak svoje 100-kilometarske potrage. "Prije ovoga bio sam samo jedanput u Bosni, ovo mi je drugi put, a vidio sam skoro cijelu zemlju, tako da sam stvarno sretan što me Darko pozvao.", sretan je Peter.

Za Savića je prilika da pokaže ljepotu i raznolikost svoje domovine bila ostvarenje sna: “Na neki način ideja ove avanture je i bila ta da mi prikažemo kroz naš sportski ugao sve ove lokacije, da prikažemo ljudima šta mi imamo u Bosni Hercegovini, da pokažemo šta znamo i potaknemo i druge da se odvaže na slične stvari.“