Bosna i Hercegovina

KONGRES O HALAL KVALITETI: Najznačajniji međunarodni naučni skup iz oblasti halal industrije u regionu

U Sarajevu, 18. i 19. maja 2023. godine održat će se Kongres o halal kvaliteti. Organizator Kongresa je Agencija za certificiranje halal kvaliteta, a suorganizatori su Sarajevo halal sajam, Institut za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (SMIIC/OIC), Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Udruženje za nutricionizam i dijetetiku „Hranom do zdravlja“.

Sutra.ba
Najznačajniji međunarodni naučni skup iz oblasti halal industrije u regionu
Halal certifikat_1

Svečnom otvorenju Kongresa o halal kvaliteti prisustvovat će Muftija tuzlanski i izaslanik Reisul-uleme dr. Vahid Fazlović, Njegova Ekselencija, gospodin Ihsan Ovut, generalni sekretar Instituta za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (SMIIC/OIC), predstavnici institucija Islamske zajednice u BiH, zakonodavne i izvršne vlasti, direktori državnih institucija, ambasada u BiH, dekani i predstavnici akademske zajednice, prestavnici firmi, halal certifikacijskih institucija i medija te drugi pozvani gosti iz zemlje i inostranstva.

Na Kongresu  će učestvovati 31 predavač iz Amerike, Tajlanda, Indonezije, Velike Britanije, Švicarske, Njemačke, Poljske, Austrije, Italije, Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Program Kongresa trajat će dva dana i podjeljen je u 7 sesija koje obrađuju obalsti halal standardizacije, akreditacije, halal certificiranja u prehrambenoj industriji, farmaciji, medicini, turizmu, halal poslovanju, sigurnosti hrane i laboratorijskim analizama. 

Kongres halal kvaliteta okuplja eksperte globalne halal industrije s ciljem razmjene i prezentacije znanja i najboljih praksi u proizvodnji i preradi halal proizvoda širom svijeta. Kongres ima naučni i društveni značaj koji se ogleda kroz prikupljanje, prezentaciju i afirmaciju naučnih, stručnih i praktičnih dostignuća u oblasti proizvodnje i prerade halal proizvoda i standardizacije halal kvaliteta. Kroz prezentaciju znanja i iskustva iz oblasti halal kvaliteta i industrijske prakse u proizvodnji i preradi halal proizvoda, doprinijet će se razvoju ukupnog halal kvaliteta u zemlji i inostranstvu.

Publikacije Kongresa: Zbornik sažetka i radova i časopis Journal of Halal Quality and Certification

Kompletni radovi predstavljeni na Kongresu objavljeni su u časopisu Journal of Halal Quality and Certification. Za ovo, ujedno i prvo izdanje časopisa prikupljeno i objavljeno je 13 cijelih radova. Radovi će biti uključeni u međunarodne naučne baze podataka od prvog broja. Časopis će doprinijeti razvoju i širenju naučne misli i rezultata istraživanja u oblasti halal kvaliteta i certifikacije.

U Zborniku sažetaka i radova Kongresa objavljeno je preko 50 sažetaka i 3 cijela rada čiji autori dolaze iz 17 zemalja. Izdavač ove publikacije je Agencija za certificiranje halal kvalitete dok su suizdavači Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek iz Hrvatske.

Na Kongresu su će biti dodjeljne zahvalnice sponzorima koji su podržali organizaciju ovog događaja. Također, bit će uručene zahvalnice i prizanja osobama koje su doprinijele razvoju i afrmaciji halala u BiH i svijetu.