Ostalo

Skijanje ili letenje?: Nema snijega? Nema problema, ako si Valentin Delluc

Krila ili skije? Za Valentina Delluca, odgovor je: zašto birati kad možeš skočiti sa snijegom prekrivenih litica, letjeti iznad lavina i krstariti zrakom sa skijama na nogama i paragliderom iznad glave? Jer upravo je to luda čar “speedridinga”. Jedna od vodećih svjetskih figura u ovoj disciplini, francuski sportista Valentin Delluc poznat je po svojim videima koji oduzimaju dah, a u ovom nudi “rješenje” i za zimu koja, barem do sada nije jako bogata snijegom.

Sutra.ba
Nema snijega? Nema problema, ako si Valentin Delluc
SI202010280045

Zima nas ove godine nije počastila sa mnogo snijega i dok svi željno iščekujemo bijeli pokrivač koji će oživjeti skijališta, Valentin Delluc je našao rješenje i pokazao da se skijama može i niz suhe padine. Speedrider iz Morzina nije mogao dočekati prvi snijeg kako bi si priuštio 'pravi' speedriding na jezeru Serre-Ponçon između masiva Hautes-Alpes i Écrins u Francuskoj. 

"Trnci u nogama dok kliziš po kamenju, mnogo bolniji padovi nego na snijegu, nevjerovatan osjećaj iznad vode... Još jedna izuzetna uspomena koju ću pamtiti cijeli život.", kaže je Valentin Delluc, a cijeli video je dostupan na njegovom YouTube kanalu: Skiing Without Snow | Speedriding The Alps With Valentin Delluc - YouTube

Iskoristili smo priliku da saznamo više i o speedridingu-u, disciplini u kojoj postaje neprikosnoven.

“Speedriding je mješavina skijanja i letenja. Koristim malu jedrilicu, oko tri do četiri puta manju od standardnog paraglajdera, koja mi omogućava da se krećem brzinama od oko 90 na sat! Zahvaljujući tome mogu skijati na gotovo svim padinama i preletjeti litice ili prepreke, gdje bi skijaš inače morao koristiti uže za spuštanje.”- objašnjava Delluc.

Na pitanje šta ga je navelo da izabere baš speedriding odgovara: “Počeo sam skijati sa ocem kad sam imao dvije i pol godine, paraglajdingom sam se počeo baviti sa 11 godina i speedridingom s 18 godina. Okidač je bila bratova nesreća s na motoru 2010. godine, jer je bio veliki ljubitelj brze vožnje i uvijek mi je govorio dođi i probaj vožnju samnom. Nakon njegove nesreće, želio sam znati šta ga je u brzoj vožnji toliko privlačilo, pa sam naručio speedwing. I tada sam shvatio. Osjećate se nevjerovatno, teško je to opisati, ali trudim se da to dočaram u svojim videima.”

Da bi se bilo dobar speedrider, Valentin ističe da se mora biti dobar skijaš - freeride, freestyle ili alpski, a sportista se mora se baviti i drugim zračnim sportovima. “U mom slučaju, savladao sam paragliding, padobransko skakanje, base jumping i kitesurfing. A da bi snimali dobre video radove, morate biti inspirisani svaki dan, svime što vidite. To je kreativna aktivnost u kojoj trebata uživati.” – pojašnjava Valentin.