Zdravlje

IMUNITET TOKOM LJETA: Pet navika za regeneraciju i zdravlje

Ljeto je počelo, a briga o zdravlju je uvijek aktuelna. Da bi topli ljetni mjeseci zaista bili period opuštanja i regeneracije, iz farmaceutske kompanije Galenika ističu pet glavnih navika za očuvanje zdravlja.

Sutra.ba

Imunološki sistem je veoma osjetljiv na dejstvo različitih faktora spoljne sredine. Ljetni period podrazumijeva izlaganje dugotrajnim vrućinama, a to potencijalno dovodi do slabljenja imuniteta. Dodatno, alergije su u globalnom porastu, a produžena sezona alergija je karakteristična za ljetni period cvjetanja i efekta staklene bašte usljed toplote i padavina.  

Minerali i vitamini kao čuvari imunog sistema 

Tokom ljetnog perioda, velike vrućine su čest uzročnik povećanog zamora, iscrpljenosti i porasta krvnog pritiska. Dodatno, zbog pojačane fizičke aktivnosti mogu se javiti i grčevi u mišićima, a pad imuniteta izlaže organizam većem riziku. Vitamini i minerali igraju važnu ulogu u prevenciji i očuvanju funkcije imunog sistema. Kombinacija vitamina i minerala koja sadrži mineral magnezijum, vitamine B1, B6, K2 i folat, doprinosi pravilnom funcionisanju mišića, uključujući i srčani, kao i očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Vitamin D3 je saveznik u službi jačanja imuniteta, kostiju i utiče na bolje raspoloženje. Važan je i unos vitamina B12 koji doprinosi normalnom metabolizmu, smanjenju umora i iscrpljenosti, stvaranju crvenih krvnih zrnaca i optimalnom funkcionisanju nervnog sistema. 

Ishrana i hidratacija 

Ne zaboravimo unos dovoljne količine tečnosti, a stručnjaci preporučuju 2,2 - 3,7 litara dnevno, kao i unos hrane kao što su krastavac, lubenica i zelena salata. Hidratacija je složen proces u organizmu i zahtijeva elektrolite, jer oni doprinose apsorpciji hranljivih materija, vitamina i minerala iz hrane koju unosimo. Korištenje glukozno-elektrolitnog rastvora za rehidraciju pomaže apsorpciji vode koju unosimo u organizam. 

Probiotici kao obavezan saputnik 

Koliko su probiotici bitni za zdravlje govori i sama riječ probiotik, izvedena iz riječi  „pro“ i „bios“, što znači „za život“. Nije novost da su probiotici porodični saveznici na ljetovanju. Oni pozitivno utiču na zdravlje crijeva, cjelokupnog organizma, a poželjno ih je i preventivno koristiti uz pravilnu ishranu i fizičku aktivnost. Bilo zbog promjene klime ili lakše kvarljivosti namirnica na visokim temperaturama, česti su povraćanje i dijareja, posebno na putu. Na putu je također važno da imamo i analgetike i antipiretike, u slučaju bolova ili infekcija, a to su ujedno i proizvodi koje više od 2/3 građana u BiH svakako ima u svojim kućnim apotekama, što je pokazalo istraživanje koje je Galenika sprovela krajem 2022.godine.  

Važnost fizičke aktivnosti 

Svijest o prednostima fizičke aktivnosti raste: redovne šetnje ili rekreacija imaju značajne pristalice u BiH i prema istraživanju kompanije Galenika njih je 50%. No, uvijek ima prostora za napredak, a posebno u ljetnom periodu. Zato je savjet stručnjaka da tijelo bude u dobroj fizičkoj kondiciji, jer se tako brže i lakše izbori protiv eventualnih virusnih i bakterijskih infekcija. 

Briga o koži 

Alergije, opekotine od sunca, ujedi insekata, suha koža - samo su neke od situacija koje smo svi doživjeli. Koža je naš najveći organ koji je u velikoj mjeri pod uticajem spoljnih faktora, posebno ljeti. Koža je izložena dejstvu sunčevih zraka, kao i štetnom UV zračenju, toploti i znojenju, i zbog toga je potrebna povećana briga i prevencija, kao i blagovremeno reagovanje u slučaju potrebe. Univerzalan saveznik za zaštitu i njegu kože je poznati preparat na bazi pantenola. Pored toga, u slučaju opekotina kože, uvijek pri ruci treba imati mast koja sadrži riblje ulje, bogato vitaminom A, za epitelizaciju i njegu. 

Kao kompanija posvećana ljudima i vjerna zdravlju, Galenika posebno ističe proaktivnu brigu o sebi i prevenciju. Važno je i da se konsultujemo sa svojim ljekarom ili farmaceutom oko izbora kvalitetnih proizvoda koje možemo bezbijedno da konzumiramo i doprinesemo regeneraciji i jačanju imuniteta, a time i da uživamo u ljetnom periodu.