Biznis

Svjetski trend sve popularniji kod nas: Platite telefonom sigurno i brzo

Beskontaktna plaćanja su realnost i kod nas, te su sve češći izbor potrošača prilikom plaćanja. Brzina, praktičnost i jednostavnost ono su zbog čega se daje prednost ovoj metodi plaćanja, i to je trend koji je aktuelan kako u svijetu, tako i u BiH.

Sutra.ba
Platite telefonom sigurno i brzo
MC_Mob_Payment_1200x800

Upravo u skladu sa svjetskim trendovima, dolazi i najnovije unaprjeđenje u domenu beskontaktnih plaćanja - mogućnost da se plaća mobilnim telefonom. Ako ste se ikada pitali kako plaćati mobilnim telefonom, odgovor je jednostavan – kroz mobilne novčanike, a mi vam donosimo sve informacije koje su vam potrebne kako biste isprobali ovu modernu, sigurnu i brzu platnu metodu.

1.       Šta je mobilni novčanik? Ukratko, to je mobilna aplikacija koja predstavlja zamjenu za vaš novčanik. To znači da u ovu sigurnu aplikaciju možete da smjestite svoje platne kartice, kartice programa lojalnosti, boarding karte za putovanja avionom, dakle, sve ono što stavljate u svoj novčanik.

2.       Kako novčanik, a mobilni? Napredak tehnologija omogućio je da napravite digitalnu verziju svoje kartice i da je smjestite u mobilni novčanik. Kao kada otvorite pravi novčanik, u mobilnom novčaniku ćete vidjeti sve svoje kartice i moći da birate kojom želite da platite. Kartice smještate u novčanik tako što kada otvorite aplikaciju novčanika, kliknete na „+“ ili „Add to wallet“, slikate svoju karticu ili ručno ukucate tražene podatke, kako god vam više odgovara, i to je to, digitalna kartica je našla svoju pregradu u mobilnom novčaniku.

3.       Kako se u stvari plaća mobilnim novčanikom? Tako što prislonite mobilni telefon na POS terminal na kasi, dakle na isti način kao što beskontaktno plaćate svojom platnom karticom.

4.       Da li je to sigurno? Da, jer zahvaljujući tehnologijama na kojima se mobilni novčanik zasniva, vaši pravi podaci se ne vide, ne čuvaju i ne dijele. Pored toga, za svako plaćanje koje želite da obavite potrebna je neka vrsta potvrde ili akcije sa vaše strane, pri čemu se u pogledu sigurnosti najviše ističe biometrija, odnosno skeniranje otiska prsta ili lica jer su to „šifre“ koje ne možete da zaboravite ili izgubite.

5.       Da li se mobilnim novčanikom plaća na nekim posebim mjestima? Ne, nije potrebno da tražite neke posebne lokacije i oznake, jer se mobilnim novčanicima može plaćati svuda gdje se plaća beskontaktno. U BiH, to je skoro svuda gdje se plaća karticama, od supermarketa, do kafića i restorana.

U našoj zemlji dostupni su mobilni novčanici banaka izdavaoca kartica, a korisnicima Mastercard kartica ova opcija je dostupna u sljedećim bankama: UniCredit Bank d.d. Mostar, UniCredit Bank a.d. Banja Luka, Raiffeisen Bank d.d. BiH, NLB Banka d.d. Sarajevo, NLB Banka a.d. Banja Luka i Nova Banka a.d. Banja Luka i ProCredit Bank d.d. Sarajevo.