Zdravlje

ZNATE LI?: Pregled madeža - što kada se madeži počnu mijenjati

Redovit pregled madeža omogućuje otkrivanje bilo kakvih promjena u ranoj fazi i pomaže u sprečavanju daljnjeg razvoja kožnih problema.

Sutra.ba
Pregled madeža - što kada se madeži počnu mijenjati
madez

Madeži su tamne mrlje na koži koje su posljedica nakupljanja stanica pigmenta kože. Oni mogu biti prisutni na koži od rođenja ili se mogu razviti tijekom vremena. Većina madeža je bezopasna i ne zahtijeva liječenje, ali neki madeži mogu biti znak ozbiljnijih problema.

Kako prepoznati opasne madeže?

Kako bismo razlikovali normalan madež od displastičnog ili atipičnog madeža, odnosno melanoma, pomaže nam pravilo ABCDERG (engl. Assymmetry, Border, Color, Diameter, Elevation/evolution, Feeling, Growth). Ne smiju se zanemariti ni klinički znakovi upale, pojava ranica i krvarenja. Dakle, kod madeža je važno pratiti mijenja li im se oblik te postaje li asimetričan oblikom ili nejasnih i nepravilnih rubova. Osim toga bitna je i sama boja madeža koja može biti i najbitniji znak da nešto nije u redu sa samim madežom. Madeži koji postanu crni, tamnosmeđi, sivi, plavi ili u više nijansi su zabrinjavajući te bi iste trebalo pregledati. Promjer madeža se smatra normalnim do 6 mm osim ako se uz povećanje do tih 6 mm pojavljuju neke od drugih promjena. Povećanje madeža više od 6 mm znači da trebate zakazati pregled kod dermatologa. Također, madeži koji se uzdižu iznad razine kože ili se kod njih pojavljuje osjećaj svrbeža, boli ili pečenja su znakovi za alarm i posjet dermatologu.

Kada se obratiti stručnjaku?

Ako primijetite promjene u madežu ili ako madež krvari, svrbi ili postaje bolan, obratite se dermatologu. To su znakovi da se madež možda razvija u maligni tumor, a rana dijagnoza može biti ključna za uspješno liječenje.

Pregled madeža je važan korak u održavanju zdravlja. Redovit pregled madeža omogućuje otkrivanje bilo kakvih promjena u ranoj fazi i pomaže u sprečavanju daljnjeg razvoja kožnih problema. Ako primijetite bilo kakve promjene na madežima ili drugim dijelovima kože, svakako se obratite dermatologu radi daljnje dijagnoze i liječenja.

Uklanjanje madeža

Uklanjanje madeža je postupak kojim se uklanja neželjena ili sumnjiva kožna lezija. Međutim, prije nego što se odlučite za uklanjanje madeža, važno je da se obratite dermatologu i dobijete stručni savjet. Neki madeži mogu biti potpuno benigni, dok drugi mogu biti znak ozbiljnog problema.

Kako se uklanjaju madeži?

Kirurško uklanjanje - uklanjanje madeža skalpelom, nakon čega se rana zatvara šavovima. Nakon toga se takav uklonjeni madež šalje na patohistološku analizu kako bismo dobili podatke o vrsti madeža, je li u cijelosti uklonjen i prema tome možemo dati pacijentu potpunu informaciju o tome što je uklonio.