Neobično

Neobično: Alpsko selo Bad Gastein pretvoreno u nesvakidašnji ski poligon

Tiho skijaško naselje u austrijskim Alpima okruženo snježnim vrhovima, uskih uličica i sa arhitekturom iz 16. vijeka, transformisano je u jednu od najljepših i najoriginalnijih staza za skijanje slobodnim stilom u urbanom okruženju.

Sutra.ba

U austrijskom Bad Gasteinu proteklih dana održano je takmičenje u skijanju slobodnim stilom Red Bull PlayStreets, a pobjeda je pripala fenomenalnom Šveđaninu Jasperu Tjaderu. Bio je to drugi trijumf na ovom takmičenju za osvajača bronze u disciplini slopestyle na Olimpijskim igrama 2022.

Popularno austrijsko skijalište Bad Gastein nakon četiri godine je ponovo ugostilo Red Bull PlayStreets takmičenje u skijanju slobodnim stilom. Deveto po redu izdanje takmičenja privuklo je 21 najboljeg svjetskog freestyle skijaša iz 12 zemalja, uključujući aktuelnog prvaka Nicka Goeppera iz SAD-a.

Sa potpuno novim izgledom i rutom staze, gledaoci su ove godine bili bliže akciji nego ikad do sada, dok su takmičari svoje nevjerovatno umijeće demonstrirali vozeći preko uskih skakaonica, rampi i prepreka, po ulicama, krovovima i iznad glava hiljada gledalaca.

Nakon kvalifikacija, 16 takmičara se nadmetalo u duelima jedan-na-jedan. Finale je donijelo reprizu okršaja iz 2017. godine, kada su se za titulu borili Jesper Tjader i Andri Ragettli. Ishod je ponovo bio isti, i pobjeda je pripala Tjaderu.

Tako je 28-godišnji Šveđanin upisao svoju drugu zvjezdicu na „Zidu slavnih“ ovog takmičenja, na kojem su zabilježeni pobjednici prethodnih devet izdanja. „Sjajan je osjećaj pobijediti ovdje. Atmosfera vas tjera naprijed, i to je ono što Red Bull PlayStreets čini jedinstvenim. Presretan sam zbog moje druge titule“, izjavio je pobjednik.

U borbi za treće mjesto, Švicarac Kim Gubser bio je za dlaku bolji od Austrijanca Mateja Švancera. Osamnaestogodišnji Švancer, koji živi u gradiću Zell am See nedaleko od Bad Gasteina, bio je zadovoljan odličnim rezultatom pred domaćom publikom i pohvalio je Tjadera: „Polufinale protiv Jespera bilo je fantastično. Jesper izvodi najluđe trikove, naročito na Red Bull PlayStreets.“

Među oduševljenim gledaocima bila je i dvostruka olimpijska prvakinja u snowboardingu, Anna Gasser, koja je bila impresionirana nastupima takmičara. „Odlično je, prvi put sam pratila Red Bull PlayStreets uživo, i zaista je jako posebno. Jedinstveno je, nikada nisam vidjela ništa slično. Veoma je impresivno. Staza je vrlo uska i sve mora savršeno štimati da biste je savladali. Zato su nastupi takmičara tako nevjerovatni“, prokomentarisala je Gasser.

Za izgradnju staze u srcu planinskog sela utrošeno je 10.000 m3 snijega i 150 m3 drveta, a takmičari su dobili 400 metara dugu pistu na kojoj mogu izvoditi svoje najinventivnije trikove.