Tehnologija

DA!: Autonomna vozila i biciklisti - idu li zajedno?

Sljedeća generacija autonomnih vozila morat će naučiti 'jezik biciklista' kako bi se osiguralo da oni na cestama budu sigurni.

Sutra.ba
Autonomna vozila i biciklisti - idu li zajedno?
automobili_internet

Automobili voze već sami, bez čovjeka na vozačkom mjestu... no, kako to može biti jako problematično kad su u pitanju - biciklisti?

Stručnjaci za interakciju čovjeka i računala sa Sveučilišta u Glasgowu pokazali su da postoji potreba da se u novim samovozećim automobilima uspostavi sustav za prepoznavanje i repliciranje 'društvenih interakcija' između ljudskih vozača automobila i biciklista

Tim, koji će svoje nalaze uključiti u rad koji će biti predstavljen na konferenciji o interakcijama između ljudi i računala, proučavao je kako vozači i biciklisti izravno i neizravno komuniciraju jedni s drugima na javnim prometnicama putem niza eksperimenata u kojima je sudjelovalo 12 volontera biciklista opremljenih naočalama za praćenje očiju i s video kamerama na glavi.

Njihovo istraživanje proučavalo je smjerove u kojima su biciklisti gledali tijekom vožnje pokazujući da su se biciklisti više oslanjali na informacije s prometnih znakova dok su također pažljivo promatrali automobile kako bi vidjeli u kojem smjeru ta vozila planiraju krenuti.

Tim sugerira da bi autonomna vozila mogla biti temeljitija u prikazivanju svojih namjera tijekom vožnje putem zaslona postavljenih izvana, s nizom LED dioda nalik na semafore koji pokazuju ubrzavaju li, usporavaju ili čak daju prednost drugom korisniku ceste.

Istraživanje pod nazivom "Stvarnost: Istraživanje interakcije vozača i biciklista u stvarnom prometu" također sugerira da bi biciklisti mogli nositi "pametne naočale" koje mogu prenijeti namjere autonomnog vozila dopuštajući automobilima da komuniciraju s biciklistima oko njih.

Jer inače, neće baš biti dobro...