Svijet

ANALIZA: Biden je dobar izbor samo ako je protivnik Trump

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će se opet kandidirati. Ankete kažu da bi on mogao pobijediti Trumpa. Ali što ako Trump ne bude protukandidat? Komentar dopisnice DW-a iz Washingtona Ines Pohl.

Ines Pohl/DW
Biden je dobar izbor samo ako je protivnik Trump
Joe_Biden

Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država vole sebe opisivati kao najmoćnije ljude na svijetu. Na stranu pitanje je li SAD zapravo i dalje najutjecajnija zemlja na svijetu u konkurenciji s Kinom, moć američkog predsjednika u vlastitoj zemlji je vrlo ograničena.

Da bi ostvario trajne političke uspjehe, predsjednik mora pronaći načina kako da u dvostranačkom sustavu nalazi kompromise i progura zakone. On doduše može potpisati mnoge ukaze, ali njegov nasljednik sve to može poništiti potezom pera. Kao u slučaju Donalda Trumpa i Pariškog sporazuma o klimi.

Prvi mandat uspješan

U kontekstu aktualne destruktivne političke atmosfere, prvi mandat Joea Bidena je iz perspektive domaće političke scene uspješna priča. Čak i ako, prema ocjeni ljevičarskog progresivnog krila njegove stranke, nije dovoljno učinjeno, proveo je važne infrastrukturne projekte od kojih će zemlja još desetljećima profitirati.

U okviru borbe protiv inflacije, progurao je gospodarske poticaje koji nose protekcionističke tonove, koji nisu daleko od doktrine „Amerika na prvom mjestu" iz Trumpove ere. Lijekovi također postaju jeftiniji za milijune Amerikanaca.

Biden je uspio provesti i vanjskopolitičku liniju: velika financijska podrška Ukrajini iz američkog proračuna je također njegova zasluga. Od početka rata, SAD su uložile 71 milijardu dolara za borbu protiv ruske agresije.

Joe Biden je, kao što se vidi iz njegovog zalaganja za Ukrajinu i NATO, jedan od posljednjih velikih transatlantskih političara. Njegov ponovni izbor bi stoga bio dobar za Njemačku, Europu i čitav zapadni savez, posebno u vremenima rata na europskom tlu.

Slaba zamjenica Kamala Harris

Ali, može li 80-godišnjak, koji je već sada najstariji predsjednik u novijoj povijesti, to ponoviti? Posebno sa svojom zamjenicom Kamalom Harris? Nepopularna demokratkinja bi ga morala zamijeniti ako bi to bilo nužno. Tako da će se na ovim izborima odlučivati i o njoj kao mogućoj potpredsjednici.

Ako je vjerovati ispitivanjima javnog mnijenja, Biden zapravo ima šanse samo ako Donald Trump pobijedi na predizborima Republikanaca i bude njegov protukandidat u studenom 2024.

Kao i na prošlim izborima, za mnoge Amerikance, Biden je sa svojom pouzdanošću i iskustvom jednostavno manje zlo od Trumpa.

Ali, bez obzira na što Trump trenutno vodi u mnogim anketama u republikanskom taboru, njegova nominacija nije gotova stvar. Protiv njega je podnijeta tužba zbog prevare, utaje poreza i poticanja pobune.

Posebno u svijetu biznisa nema dovoljno povjerenja u čovjeka koji je, kao ni jedan drugi predsjednik SAD-a prije njega, doveo zemlju na rub političkog prevrata.

Pripremaju se i drugi republikanski kandidati. Bivša veleposlanica SAD-a u UN-u Nikki Haley već je najavila kandidaturu. Tu je konzervativni guverner Floride Ron DeSantis. A tu je i Tim Scott, senator iz Južne Karoline - njemu dajem, barem za sada, velike šanse.

Upitno je bi li stari i istrošeni Biden mogao protiv te nove generacije u napornoj izbornoj kampanji i televizijskim debatama.

Opasno je nadati se Trumpu

Za Demokrate je opasno kladiti se na Donalda Trumpa kao protivnika. Sasvim je moguće da će stranka ovog puta izgubiti Bijelu kuću jer precjenjuje (a ne podcjenjuje kao 2017.) Donalda Trumpa.

Nema sumnje da je Joe Biden mnogo učinio za Ameriku. Ne samo zato što je spriječio još jedan Trumpov mandat, nego i zato što mu je iskustvo omogućilo da provede projekte koji će zaista odvesti SAD prema naprijed.

Prvenstveno svojim investicijskim paketima Biden je pokrenuo više promjena nego što se i u njegovim, vlastitim redovima vjerovalo.

Ali politika nije fer. Nije isključeno da će od Bidenovih uspjeha koristi imati njegovi nasljednici. To ne bi bio prvi takav slučaj. Činjenica da demokrati podržavaju Bidena između ostalog i zato da spriječe povratak Trumpa, pokazuje koliki je strah od ovog nepredvidivog političara. Iz međunarodne perspektive gledano, to je gotovo plemenita gesta.

Piše: Ines Pohl/DW