Zdravlje

EH, DA...: Budite li se usred noći iz čistog mira?

Svi smo ovo doživjeli mnogo puta - probudili smo se u tri sata ujutro bez ikakvog razloga.

Sutra.ba
Budite li se usred noći iz čistog mira?
nesanica

Dok neki ljudi nemaju problema s nesanicom nakon buđenja, drugi mogu preostali dio noći provesti budni. Zastrašujuće saznanje da ćete morati ustati za nekoliko sati znatno pogoršava situaciju.

Dakle, zašto se budite noću i kako možete ponovno zaspati?

Stručnjaci kažu da dok spavamo, prolazimo kroz nekoliko ciklusa od 90 minuta. Ovi ciklusi sadrže različite faze sna. U drugom dijelu ulazite u lakši san.

"Mnogo je vjerojatnije da ćete se probuditi i na najmanji podražaj, kao što je automobil koji prolazi vani ili vaš partner koji se lagano pomiče", rekao je stručnjak za spavanje dr. Neil Stanley, bivši predsjednik Britanskog društva za spavanje. "Ujutro je malo vjerojatno da ćete se sjetiti da ste se probudili tijekom noći. Ali za nekolicinu nesretnika nije tako lako samo se okrenuti i nastaviti spavati."

"Dok se tijelo priprema za jutro, središnja tjelesna temperatura i hormoni budnosti počinju rasti, a želja za spavanjem se smanjuje", objašnjava. "Svemu tome dodajte malo stresa i postoji dobra šansa da će buđenje postati potpuno samosvjesno stanje."

Rekao je da je za sate prije zore vjerojatnije da ćemo se probuditi i odmah nastaviti spavati, prvenstveno jer je mračno i nema nikoga ili ničega da nas ometa.