Noviteti

Kultni model: CITROËN MÉHARI SLAVI SVOJ 55. ROĐENDAN

Citroën slavi 55. godišnjicu modela Méhari premijerno predstavljenog 16. svibnja 1968. na golf terenu Deauville u Normandiji. U gotovo 20 godina, od 1968. do 1987., proizvedeno je 144.953 primjeraka (od čega 1.213 izvedbi Méhari 4x4) što je bio doista zadivljujući uspjeh. Méari je postao kultni automobil kako za marku Citroën tako i za svijet automobilizma.

Sutra.ba

Ime Méhari preuzeto je od posebne vrste jednogrbe deve iz sjeverne Afrike i Sahare. Ove su životinje poznate po svojoj sposobnosti savladavanja teškog terena, izdržljivosti i očuvanju vode. Mehari deva je sposobna prevoziti robu kao i putnike na duge relacije. Te karakteristike ima i Citroën Méhari poznat po svojoj prilagodljivosti svim terenima.

Izvana Méhari ne izgleda prikladan za sva godišnja doba, jer više sliči na mali kabriolet koji koristimo za vrijeme godišnjeg odmora. Zahvaljujući zimskim presvlakama, automobil postaje potpuno vodootporan i može se koristiti tijekom cijele godine. Méhari je također modularan jer se dio njegovog dna može pretvoriti u naslon sjedala ili se mu može straga dodati dva sjedala za prijevoz četiri putnika. Može se koristiti u različitim situacijama, kako za prijevoz tereta tako i putnika.

Njegova karoserija sastoji se od samo 11 jednostavno popravljivih komponenta, a njegova unutrašnjost i spoljašnost mogu se očistiti mlazom vode. To vozilo čini jednostavnim za održavanje i povoljnim za klijente. Ovaj netipični, modularni i ekonomični koncept, koji je za svoje doba bio dizajniran s modernim materijalima i inovativnom karoserijom, tijekom godina postao je prava automobilska ikona koja budi lijepe uspomene iz djetinjstva cijeloj jednoj generaciji.

Iako se proizvodio skoro 20 godina, Méhari je bio dostupan samo u tri izvedbe, od toga dvije ograničene. Godine 1983. predstavljene su dvije posebne serije, najprije »Méhari Plage« u jarkoj žutoj boji koji je svojim izgledom pozivao na odmor i prodavali su ga u Španiji i Portugalu. U aprilu 1983. godine ugledao je svjetlo dana »Méhari Azur« za prodaju na francuskom, talijanskom i portugalskom tržištu ali samo u 700 primjeraka. 1979. godine Citroën je predstavio novu izvedbu 4x4 koja je nudila slobodu kakvom se gotovo nitko ni danas ne može pohvaliti.

Za model Méhari bile su posebno zainteresirane francuske službe javne uprave poput policije, carine, aerodroma, trgovaca, zanatlija i privatnih korisnika. Model je imao posebno dugu karijeru u francuskoj vojsci koja je između 1972. i 1987. godine koristila čak 11.457 primjeraka Méhari.