Ostalo

Druga stanica prvenstva: Cliff diving sezona se nastavlja preko puta Eiffelovog tornja

Nakon otvaranja sezone u Bostonu (SAD), Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2023 se predstojećeg vikenda seli u Evropu, tačnije u Pariz. U nedjelju 18. juna, francuska prijestolnica će drugu godinu uzastopno ugostiti najbolje svjetske skakače i skakačice.

Sutra.ba

Pobjede na prvoj stanici sezone u Bostonu slavili su aktuelna prvakinja Rhiannan Iffland i Constantin Popović. Australka sa šest titula i Rumun koji se nakon povrede vratio u velikom stilu bit će favoriti za pobjedu i u Parizu, ali čeka ih žestoka konkurencija.

Prije svega, tu je legendarni desetostruki prvak i pobjednik rekordnih 46 takmičenja Gary Hunt, koji je odbranu titule počeo četvrtim mjestom u bostonskoj luci. Poseban motiv za njega bit će domaća publika, jer ovaj rođeni Englez već godinama živi u Parizu i nastupa pod francuskom zastavom.

Naravno, tu je još jedan Rumun, Catalin Preda, koji je prošle godine slavio u Parizu, a pretprošle i u Saint Raphaelu (takođe u Francuskoj). Ne treba zaboraviti drugog i trećeg iz Bostona - španskog skakača s pozivnicom Carlosa Gimena i veliku mladu nadu cliff divinga, Engleza Aidana Heslopa.

U kategoriji žena, Iffland će pokušati da ponovi prošlogodišnju pobjedu iz Pariza i ubilježi deveti trijumf u nizu koji traje od prošle sezone. Najveću konkurenciji imat će u Kanađanki Molly Carlson, aktuelnoj viceprvakinji i drugoplasiranoj u Bostonu.

Trećeplasirana u Bostonu, Australka Xantheia Pennisi, zbog povrede propušta takmičenje u Parizu. No, tu je sjajna Amerikanka Ellie Smart i Kanađanka Jessica Macaulay, a predstavnicu u takmičenju žena prvi put će imati Francuska, čije će boje braniti takmičarka s pozivnicom Madeleine Bayon, u svom debitantskom nastupu u prvenstvu.

Takmičenje u Parizu održava se na posebno atraktivnoj lokaciji: skakat će se u rijeku Senu, a platforme visoke 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci) bit će postavljene preko puta čuvenog Eiffelovog tornja.

Finale takmičenja u Parizu prenosit će se uživo na YouTube kanalu, Facebooku i zvaničnoj web stranici prvenstva, u nedjelju 18. juna od 16 sati. Prvi dan takmičenja može se pratiti na TikTok kanalu prvenstva, u subotu 17. juna od 15 sati.

Pretposljednja stanica sezone svjetsku cliff diving elitu će po osmi put dovesti u našu zemlju, u Mostar, gdje će 9. septembra na Starom mostu prirediti novi sportski spektakl za pamćenje.

Sve informacije i dešavanja u prvenstvu dostupni su na zvaničnoj web stranici prvenstva.