Svijet

Još strožiji: Deseti paket sankcija Rusiji

Europska unija usvojila je u petak deseti paket sankcija protiv Rusije na prvu godišnjicu njezine invazije na Ukrajinu.

Sutra.ba
Deseti paket sankcija Rusiji
rublja_rusija

"Zemlje članice EU-a zajednički su nametnule najsnažnije i najdalekosežnije sankcije ikada kako bi pomogle Ukrajini da dobije rat", objavilo je švedsko predsjedništvo EU na Twitteru.

"EU je ujedinjena uz Ukrajinu i ukrajinski narod. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu, koliko god bude potrebno."

Paket uključuje stroža izvozna ograničenja u vezi s robom s dvojnom namjenom, mjere protiv subjekata koji podupiru rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje koristi Rusija, prenosi Reuters.

Pregovori su trajali duže od planiranog, uglavnom zato što je Poljska tražila strožije propise za sintetičku gumu iz Rusije što je Italija blokirala.

Prema riječima jednog poljskog diplomata, Varšava je pristala na blaže propise pod uslovom da se uvoz u EU ubuduće redovno prati.

Dogovor o sankcijama postignut je tek trećeg dana pregovora, a ostale zemlje EU-a bile su zbunjene činjenicom da Varšava svojim stajalištem rizikuje da se ne donesu nove sankcije na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu i to zbog samo jednog elementa šireg paketa.

Sve zemlje članice moraju odobriti sankcije da bi one stupile na snagu, zbog čega su pregovori 27-orice često dugi i zamorni.

Sankcije su stupile na snagu u subotu.