Svijet

Jasna poruka: EU ruske napade nazvala kukavičkim, poslali su poruku i Bjelorusiji

Rusija je napala gradove širom Ukrajine u očiglednim osvetničkim napadima nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio eksploziju na ruskom mostu prema Krimu terorističkim napadom

Sutra.ba
EU ruske napade nazvala kukavičkim, poslali su poruku i Bjelorusiji
borrell_EU

Evropska komisija osudila je u ponedjeljak ruske raketne napade na Kijev i druge ukrajinske gradove i nazvala ih barbarskim te upozorila Bjelorusiju da ne pomaže svom savezniku u ubijanju civila.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da djelima Rusije “nije mjesto u 21. stoljeću”, dodavši da je na putu vojna podrška Ukrajini iz bloka, javlja Reuters.

Rusija je napala gradove širom Ukrajine u očiglednim osvetničkim napadima nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio eksploziju na ruskom mostu prema Krimu terorističkim napadom.

– To su barbarski i kukavički napadi ciljani na nedužne civile koji su bili na putu za posao i u školu u jutarnjoj gužvi – rekao je Peter Stano, glasnogovornik Evropske komisije na press konferenciji.

Napade je opisao kao kršenje međunarodnog humanitarnog prava i rekao da će rusko političko i vojno vodstvo odgovarati za te i druge ratne zločine.

Komisija je pozvala Bjelorusiju da se suzdrži od bilo kakvog uplitanja u “brutalni nelegitimni pothvat” Rusije koji krši Povelju Ujedinjenih naroda i međunarodno pravo.

Konkretno, odmah je poručio Minsku da prestane dopuštati da teritorij Bjelorusije služi kao lansirna rampa za nedavne raketne napade i napade dronovima na ukrajinske civile.

– Sve daljnje radnje, a posebno direktno uplitanje bjeloruske vojske u ovaj rat, protivno volji velike većine bjeloruskog naroda, bit će odgovoreno novim i snažnim restriktivnim mjerama – rekao je Stano.