Neobično

Umjetnički izazov Red Bull Doodle Art: Filip Andronik proglašen majstorom škrabanja

Nakon skoro tri mjeseca i 1448 prijavljenih radova mladih kreativaca, Filip Andronik proglašen je pobjednikom Red Bull Doodle Art takmičenja u Bosni i Hercegovini, čime si je osigurao odlazak u Amsterdam na svjetsko finale.

Sutra.ba
Filip Andronik proglašen majstorom škrabanja
Pobjednički doodle - Filip Andronik

Kreativni natječaj za najbolju škrabotinu Red Bull Doodle Art otvorio je u januaru svoja vrata mladim kreativcima u Bosni i Hercegovini, sa šansom da ih njihova umjetnost odvede čak do Amsterdama i prilike da sarađuju sa svjetski poznatim umjetnicima kakav je Mr Doodle. Tokom skoro tri mjeseca i četiri sjajne radionice održane u Tuzli, Sarajevu, Zenici i Širokom brijegu, na adresu natječaja pristiglo je čak 1.448 prijavljenih radova.

Tročlani stručni žiri koji su činili umjetnica Ina Čano, Sandin Međedović, dizajner i vlasnik brenda Molimao i Haris Sarajlić, mladi sarajevski tattoo majstor imali su izazovan posao da od svih prijavljenih izaberu 30 najboljih koji će se naći na finalnoj izložbi u Sarajevu.

„Kada sam pogledao radove, iskreno, iznenadilo me koliko imamo talentovanih mladih ljudi, posebno nekih umjetnika koji žive u sjeni, za koje do sada nisam čuo, ali radovi su im stvarno odlični. Tako da je meni kao članu žirija bilo baš teško da odlučim, teško mi je bilo čak  da izaberem top 10 radova“ rekao je Haris Sarajlić, član žirija.

U utorak 11. aprila, poznato okupljalište mladih u Sarajevu Mr&Mrs Cue , pretvoreno je u svojevrsnu galeriju i postalo je pozornica za izbor državnog pobjednika Red Bull Doodle Art. Prostor je zasijao u novom sjaju kada je na zidovima osvanulo 30 najboljih radova, a okupljeni finalisti vrijeme do proglašenja najboljeg prekratili su, kako drugačije, nego škrabanjem. Zajednički su stvorili masivni, kolaborativni doodle.

Stručni žiri imao je izazovan zadatak da na osnovu kreativnosti, umjetničke vještine i načina koliko je dobro rad prezentovao autorovu ljubav prema životu, odabere najboljeg, a nakon pomnog vijećanja presudili su da je Filip Andronik majstor škrabanja u Bosni i Hercegovini.

U stopu su ga pratili radovi Refike Agbabić i Ivana Mijatovića, a sam Filip nam je otkrio da su mu osjećaji pomiješani i da bi volio da je bilo načina da svi budu pobjednici, jer je kako kaže bio fasciniran kvalitetom konkurencije: „Kada sam došao na izložbu, bio sam naprosto oduvan kvalitetom drugih radova, volio bih da smo svi pobjednici".

„Ovaj izazov sam shvatio kao priliku da stvorim crtež koji će biti poveznica između Sarajeva i Amsterdama, tako da je moj crtež pun smiješnih situacija koje opisuju Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, ali i Holandiju.“ – opisuje Filip svoj rad.

Prije odlaska na svjetsko finale Red Bull Doodle Art u Amsterdamu u maju ove godine, Filip će imati priliku za saradnju i brušenje svojih umjetničkih vještina sa mentorom, svjetski priznatim ilustratorom Scott Martinom aka Burnt Toast.

Na finalnom takmičenju, upoznat će nacionalne pobjednike iz 61 zemlje svijeta, te sa njima učestvovati u umjetničkim radionicama i izazovima. Svoje radove naučit će pretočiti i u NFT, a svjetski pobjednik Red Bull Doodle Art imat će i čast da stvori prvi ikada Red Bull NFT.

Radovi svih 30 finalista bit će izloženi i na TEDxSarajevo konferenciji 13. maja, a predavači će odabrati i svog favorita koji će osvojiti posebnu nagradu TEDx partnera. U međuvremenu, svih trideset finalnih radova mogu se pogledati u viruelnoj galeriji: Red Bull Doodle Art