Iako riba ima puno zdravstvenih prednosti, ona također može povećati vašu izloženost živi. Prema časopisu Environmental Health Perspectives konzumacija ribe kriva je za više od 90 posto izloženosti živi u SAD-u, a tuna je jedna od vodećih vrsta ribe po sadržaju žive.
No, premda znamo da tuna i druge vrste ribe sadrže živu, je li moguće otrovati se živom ako je pojedete previše?
Živa u tuni
Consumer Reports, neprofitna organizacija koja se među ostalim bavi zaštitom potrošača, nedavno je objavila izvješće u kojem su ispitali razine žive u pet različitih marki tune: Wild Planet, Bumble Bee, StarKist, Chicken of the Sea i Safe Catch. Osim različitih proizvođača, proučavali su i različite vrste tune.
Otkrili su da je svih pet marki sadržavalo određene razine žive, a znanstvenici su se zabrinuli da bi količine koje su pronašli u određenim limenkama mogli biti potencijalno opasne.
Budući da se razina žive razlikuje od tune do tune i od proizvođača do proizvođača, stručnjaci preporučuju da trudnice u potpunosti izbjegavaju tunu ako je moguće, a da ostale odrasle osobe jedu umjereno.
No čak i s ovim novim informacijama o razinama žive u određenim markama i vrstama tune, kao i prijedlogom da se trudnice u potpunosti klone, postoji još više za znati o rizicima prosječne odrasle osobe kada je u pitanju konzumacija tune i žive-posebno o tome može li vas previše tune zapravo uzrokovati trovanje živom.