Zdravlje

SAVJETI: Kad je stres na vrhuncu

Čini se da nikada nema dovoljno vremena da se sve obavi na početku dana, zbog čega jutarnji uzroci stresa mogu posebno izazvati tjeskobu.

Sutra.ba
Kad je stres na vrhuncu
frustracije_ivci_posao_stres_dt

U našem brzom društvu često se čini da stres nikad ne prestaje. Međutim, ako se vaša tjeskoba pojačava na početku dana zbog jutarnjih stresora, u dobrom ste društvu. Stručnjaci se sada i službeno slažu da je jutro najstresnije doba dana.

Razgovarajmo o tome kada je tačno najstresnije vrijeme i o nekim od vodećih stresora s kojima se ljudi susreću, tako da možete identificirati što uzrokuje vašu tremu, piše Lifehacker.

Koje je najstresnije doba dana?

Londonsko istraživanje pokazalo je da u provedenoj anketi, 2000 odraslih osoba najstresnijim vremenom smatra 7:23 ujutro. Kao što možda pretpostavljate, to je zbog upornih jutarnjih stresora. Međutim, postoji mala fluktuacija u najstresnijem dobu dana, ovisno o spolu. Žene se obično susreću s prvom preprekom u danu nešto ranije od muškaraca, u 7:50 ujutro. Za muškarce, prvi stresni incident počinje tek nakon gotovo sat vremena, u 8:43 ujutro. Ove jutarnje drame mogu čak ometati vašu sposobnost da imate produktivan dan.

Što jutro čini najstresnijim dijelom dana?

Ujutro treba učiniti mnogo toga - a nema toliko vremena za sve. Bez obzira na to izaziva li vam tjeskobu promet na putu do ureda ili ste zabrinuti hoćete li svoju djecu brzo ispratiti u školu, razumljivo je zašto je 7:23 ujutro najstresnije doba dana.

Međutim, ovo nisu jedini jutarnji stresori s kojima odrasli žongliraju dok pokušavaju započeti dan. Još jedna uporna borba zbog koje jutro može biti najstresnije doba dana je prečesto odgađanje jutarnjeg alarma i kasno buđenje. Uz to, više jutarnjih stresora uključuje prolijevanje nečega po odjeći, slučajno razbijanje predmeta, zagorenu hranu i poteškoće u pronalaženju parkirnog mjesta.

Nakon što shvatite s kojom vrstom stresa se borite, možete početi poduzimati korake za ublažavanje tjeskobe pomoću ovih savjeta za upravljanje stresom. Tada možete smanjiti stres i jednom zauvijek reći zbogom svojoj jutarnjoj tremi.