Tehnologija

ISPROBAJTE: Kako izbrisati svoje podatke iz Google pretraživanja

U slučaju da trebate poraditi za zaštiti svoje privatnosti na internetu, donosimo vam korisne savjete za uklanjanje svojih osobnih podataka iz Google pretraživanja.

Sutra.ba
Kako izbrisati svoje podatke iz Google pretraživanja
google

Google je u travnju objavio da je ažurirao svoja pravila kako bi omogućio ljudima da zatraže uklanjanje svojih osjetljivih i osobnih podataka iz rezultata pretraživanja. Ovo je dodatak postojećim pravilima, a prije tog ažuriranja, ako bi korisnik zatražio uklanjanje, Google bi uklonio samo rezultate pretraživanja koji sadrže vrlo osobne informacije koje uzrokuju izravnu štetu, kao što su eksplicitne fotografije i videozapisi ili lažna pornografija, piše Reader's Digest.

 

Sada će uzimati u obzir i zahtjevi za uklanjanje općenitih osobnih i osjetljivih podataka, uključujući kućnu adresu, telefonski broj, e-mail adresu, adresu posla, podatke o kreditnoj kartici ili banci, povijest bolesti te povjerljive detalje za prijavu na različite servise i stranice.

 

Zaštita od uhoda

 

Ako pokušavate izbrisati iz Google pretraživanja svoje podatke kako ih korporacije ne bi imale, idete u krivom smjeru. Većina informacija koje tvrtke dobivaju o vama nije prikupljena putem Google pretraživanja. Te se informacije obično prikupljaju iz vaše upotrebe društvenih medija ili vaših navika online kupovine te drugih tehnika prikupljanja podataka.

 

Jednom kada su informacije u rukama, prodaju se od tvrtke do tvrtke. Dakle, čak i ako se odlučite izbrisati svoje podatke iz Google pretraživanja, vjerojatno će još uvijek biti mnogo informacija o vama. Uklanjanjem "sebe" iz Google rezultata pretraživanja možete samo spriječiti buduće poslodavce, potencijalne uhode i znatiželjne ljude da lako pronađu vaše osobne podatke.

 

Brisanje profila i privatni računi

 

Najjednostavniji korak da biste uklonili iz pretraživanja je da izbrišete svoje profile na društvenim mrežama ili barem promijenite svoje pravo ime u lažno ime. "Google ne može prikazati informacije koje ne postoje", objašnjava Dave Nilsson, stručnjak za digitalni marketing.

 

Ako ipak želite zadržati profile, druga mogućnost je da postavite svoje profile na društvenim mrežama na opciju "privatno", što sprječava Google da prikazuje vaše slike u rezultatima pretraživanja, napominje Nilsson.

 

Međutim, imajte na umu da mogu proći tjedni prije nego što se izbrisani sadržaj prestane prikazivati ​​u rezultatima pretraživanja. Za sve što još ostane, možete podnijeti poseban zahtjev Googleu.

 

Kako ukloniti podatke s Googlea putem zahtjeva?

 

1. Upotrijebite ovaj obrazac kako biste zatražili da Google sakrije rezultate pretraživanja ili izbriše sadržaj.

 

2. Ovisno o tome koju opciju odaberete, od vas će se tražiti više informacija, primjerice tražite li uklanjanje sadržaja iz Google rezultata pretraživanja i web stranice ili samo iz rezultata pretraživanja, kao i jeste li kontaktirali vlasnika internetske stranice na kojoj se nalaze vaši podaci za koje ne želite da se prikazuju "guglanjem".

 

3. Potom odredite koja se vrsta osobnih podataka prikazuje u Google pretraživanju.

 

4. Označite okvir kojim potvrđujete da je sadržaj aktivan.

 

5. Google će pitati odnosi li se zahtjev na doxxing, odnosno "podatke o kontaktu koji se dijele sa zlonamjernom, prijetećom ili uznemirujućom namjerom". Bez obzira na odgovor, potom ćete morati navesti poveznice do uvredljive web stranice, rezultate pretraživanja ili sliku i navesti svoje ime, zemlju prebivališta i adresu e-pošte.

 

6. Na kraju obrasca imate mogućnost podijeliti popis relevantnih pojmova za pretraživanje, kao što su vaše puno ime, nadimci i djevojačko prezime. Google će vas također tražiti da podijelite dodatne pojedinosti prije nego što potpišete i podnesete zahtjev za uklanjanje.

 

Ako slučaj ne ispunjava uvjete za uklanjanje, primit ćete kratko objašnjenje zašto i dobit ćete priliku dostaviti dodatne materijale koji će poduprijeti vaš slučaj te ponovno podnijeti zahtjev. Nažalost, Google nije precizirao koliko je vremena potrebno za donošenje odluka.

 

Isto tako, morate uzeti u obzir da uklanjanje vaših podataka iz google pretraživanja ne znači da su oni uklonjeni i sa stranica na kojima su izvorno objavljeni.