Gastro

HRANA: Koji hljeb je najbolji?

Primjerice, pšenični hljeb nudi više vitamina, cjelovitih žitarica i vlakana, a manje negativno utiče na šećer u krvi, što može biti korisno za ljude koji imaju inzulinsku rezistenciju.

Sutra.ba
Koji hljeb je najbolji?
hljeb_metro-portal

Hljeb može biti dio uravnotežene prehrane, a ugljikohidrati su ključni za dobro zdravlje. Dvije do tri dnevne porcije cjelovitih žitarica, koje se mogu naći u hljebu, mogu spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2, razne kardiovaskularne bolesti i rak želuca, pokazala je studija iz 2017. godine.

"Ugljikohidrati su nam potrebni za funkcioniranje", rekla je Mokari. "Oni su hrana za mozak. Ako primijetite, kad god nemate dovoljno ugljikohidrata, osjećate se veoma tromo.

Pšenični i bijeli hljeb

Postoji li vrsta hljeba koja je hranjivija od ostalih? Ovisi o tome što tražite.

Pšenični hljeb nudi više vitamina, cjelovitih žitarica i vlakana, a manje negativno utječe na šećer u krvi, što može biti korisno za ljude koji imaju inzulinsku rezistenciju, rekla je Mokari.

Ali neki ljudi jednostavno vole bijeli hljeb, kako kaže Mokari, i on može biti veoma zdrav.

"Ako ste zabrinuti zbog šećera u krvi, hljeb može biti dio uravnoteženog obroka ako dodate zdrave masti i proteine. Na primjer, ako pripremate doručak, pokušajte sljubiti tost s jajima, avokadom ili puterom od kikirikija. Bilo da se radi o cjelovitim žitaricama ili bijelom hljebu, važno je da s njime dobivate dovoljno proteina i masnoća.", rekla je Mokari, piše CNN.

"Skuplje nije uvijek i bolje"

Cijena hljeba može varirati, ali uvijek možete pronaći nešto dobro bez obzira na budžet koji imate. Skuplje ne znači uvijek i bolje", rekla je.

"Ako volite hljeb, jedite ga na načine u kojima uživate, jer ograničavanje unosa hrane koja vam se sviđa može vam se obiti o glavu, a to i nije baš sretan način života", rekla je.

Kultura prehrane natjerala mnoge ljude da misle da će dobiti na težini ako jedu puno hljeba. No ugljikohidrati služe važnoj svrsi, a bez njih se na kraju možete osjećati tromo i razdražljivo.

"Oduzmite tu stigmu od hljeba i onih drugih ugljikohidratnih namirnica i uključite ih kao dio uravnotežene prehrane", rekla je Mokari.

"Jednostavno se morate dobro odnositi prema svom tijelu. Zdravije je imati nerestriktivni način razmišljanja i uravnotežiti unos hljeba kroz dan."