Noviteti

NOVI PEUGEOT E-208: Neodoljiv i zabavan

Najprodavaniji automobil u Europi u 2022. i jedan od kultnih modela u gami vozila PEUGEOT sada poprima posve novu dimenziju: PEUGEOT 208 osvježen je i dostupan u 100 % električnoj izvedbi s dosegom od 400 km te je redizajniran i opremljen najnaprednijim tehnologijama i novim motorima koji jamče užitak u vožnji. Sve to čini ga još neodoljivijim!

Sutra.ba

Novi PEUGEOT 208 sada je:

            još privlačniji zahvaljujući neodoljivom sportskom izgledu, mačkastom stavu i novom, suvremenijem svjetlosnom potpisu marke PEUGEOT.

            još emotivniji zahvaljujući digitalnom i tehnološki naprednom PEUGEOT i-Cockpitu® koji jamči veći užitak u vožnji.

            još izvrsniji zahvaljujući elektrificiranom pogonu i novom modelu E-208, s dosegom do 400 km, novim motorima HYBRID 100 i HYBRID 136 i najnovijoj generaciji multimedijskih sustava PEUGEOT. 

Model 208 nasljednik je devet generacija gradskih automobila marke PEUGEOT te niže uspjehe otkako je predstavljen krajem 2019. U tek nešto više od tri godine diljem svijeta proizvedeno je gotovo 1.000.000 primjeraka modela 208. Godine 2021. i 2022., PEUGEOT 208 bio je najprodavaniji automobil u svim segmentima u Europi.  

Za taj je uspjeh uvelike zaslužan uspjeh modela E-208. Model E-208 postao je najprodavaniji električni automobil B-segmenta u Europi 2022. Prošle je godine u Francuskoj čak bio najprodavaniji električni automobil u svim segmentima. 

Novi PEUGEOT E-208 kreće u prodaju u godini 2024  

Bit će dostupne tri razine opreme ACTIVE, ALLURE, GT, i pet pogonskih sklopova, uključujući novi 100 % električni motor snage 115 kW/156 KS, s dosegom do 400 km (mješoviti ciklus vožnje prema WLTP-u), i nove motore HYBRID 100 i HYBRID 136. 

JEROME MICHERON, DIREKTOR PROIZVODA, PEUGEOT: „Rad na modelu kao što je 208, koji ima kultni status i postigao je golem uspjeh, uvijek donosi velike izazove. Cilj nam je bio odvesti dizajn i performanse modela 208 na višu razinu, a opet očuvati karakter modela, kako bi zadržao vodeće mjesto u prodaji u B-segmentu u Europi. Novi 208 dolazi u najautentičnijem izdanju dosad: još mačkastiji, zabavniji u vožnji i opremljen naprednijim tehnologijama... Ukratko – još mu je teže odoljeti! Osim toga, sada je još više elektrificiran pa nudi novi električni motor s dosegom od 400 km i nove motore HYBRID 100 i HYBRID 136.” 

PRIVLAČNOST: sportski dizajn koji privlači poglede i nemoguće mu je odoljeti 

Nikad nije lako obnoviti dizajn jednog kultnog modela. Implementacija suvremenijeg i odvažnijeg dizajna bila je pravi izazov za dizajnere Marke, budući da su u tom procesu trebali očuvati prepoznatljivu i neodoljivu privlačnost kojoj 208 duguje svoj uspjeh. 

MATTHIAS HOSSANN, DIREKTOR ODJELA ZA DIZAJN MARKE PEUGEOT: „Tim dizajnera marke PEUGEOT s entuzijazmom se uhvatio u koštac s izazovima koje je pred njih stavio novi 208. Željeli smo dodatno naglasiti njegovu već snažnu osobnost, ali i zadržati sveukupni karakter njegova dizajna. Novi prednji kraj opremljen je novim svjetlosnim potpisom PEUGEOT, a obnovljena stražnja svjetla u obliku triju pandži osvježila su dizajn i omogućila postizanje mačkastog stava. Ipak, sačuvana je isklesana i atletska silueta koju kupci obožavaju. ”

            Efektan dodatak novog prednjeg svjetlosnog potpisa PEUGEOT

Prvi je put predstavljen na hiperautomobilu 9X8, novim modelima 508 i 508 SW i nedavno na novom modelu 2008. Novi PEUGEOT svjetlosni potpis sada krasi i novi E-208. Tri duga okomita svjetla u obliku pandži prepoznatljiv su element tog potpisa i ugrađena su u sjajne crne umetke na odbojniku. Pomaknuta su prema vanjskom rubu automobila i pružaju modelu 208 robusniji i vizualno širi stav.

Taj novi prednji svjetlosni potpis nalazi se na svim razinama opreme novog 208. Na inačicama GT taj svjetlosni naglasak ide i korak dalje: upečatljiv efekt triju svjetlosnih linija spaja se s full LED prednjim svjetlima s pomoću triju zasebnih optičkih modula.  

            Novi dizajn prednjeg kraja

Sve nove modele 208 krasi posve novi prednji kraj koji najavljuje novu eru dizajna Marke u čijem je središtu novi logotip.

Prednja maska ima gradirani uzorak u boji karoserije koji se savršeno stapa s odbojnikom.  Novi dizajn ukazuje na sve snažniju elektrifikaciju game, ali i pridonosi odvažnijem stavu novog E-208. Prednja maska i karoserija više nisu odijeljeni, već čine cjelinu, čime se povećava dojam robusnosti, učinkovitosti i suvremenosti. 

            Redizajnirani stražnji svjetlosni potpis

Novi E-208 donosi novi dizajn prepoznatljivog stražnjeg svjetlosnog potpisa Marke koji čine tri okomite crvene linije u obliku pandži. Novi model i dalje je vjeran tim linijama, ali one su sada vodoravno postavljene. Čine ih tri elegantne LED linije koje vizualno proširuju crnu letvicu u području poklopca prtljažnika te tako tvore upečatljiviji, naizgled širi izgled stražnjeg kraja. U inačici GT, svjetla za vožnju unatrag i pokazivači smjera također su izvedeni u LED tehnologiji. 

            Upečatljive nove boje

Novi E-208 prkosi tradiciji i izgleda bolje no ikad u novoj Agueda žutoj boji u kojoj će biti predstavljen. Na raspolaganju je i nova, profinjena i elegantna Selenium siva boja koja naglašava njegov suvremen karakter.

Novi 208 dostupan je u ukupno sedam boja karoserije: Agueda žuta, Selenium siva, Artense siva, Perla crna, Banquise bijela, Elixir crvena i Vertigo plava. Svi novi modeli 208 opremljeni su retrovizorima u sjajno crnoj boji, bez obzira na odabranu boju karoserije, a inačica GT serijski je opremljena sjajno crnim blatobranima (i, uz nadoplatu, crnim krovom). 

            Novi dizajn naplataka

Novi naplatci jedan su od glavnih elemenata novog dizajna marke PEUGEOT. Odvažan novi dizajn prvi je puta uveden na naplatcima modela 408, a sad je proširen na sve nove modele marke. Novi E-208 nudi nekoliko vrsta novih aluminijskih naplataka: 16 inča (dvobojni naplatci dijamantne obrade NOMA) ili 17 inča (dvobojni naplatci dijamantne obrade s umetcima YANAKA). Svi aluminijski naplatci imaju četiri kraka s logotipom marke PEUGEOT koji prekriva vijke kotača. 

            Novi identitet marke PEUGEOT

Prednje, stražnje i bočne oznake novog modela 208 dobile su novi font i u novoj su Basalt sivoj boji. Na stražnjem se kraju cijelom širinom letvice poklopca prtljažnika proteže logotip Marke. Model E-208 ima oznaku „E” u dvobojnoj plavo-bijeloj izvedbi. 

            Profinjene nove tkanine

Dojam u unutrašnjosti novog modela 208 dodatno pojačavaju nove tkanine sjedala, što je vidljivo na novim presvlakama od crne Alcantare sa šavovima Adamite zelene boje (dostupno uz nadoplatu u inačici GT). Inačica GT odlikuje se najvećom razinom detalja, pa su i ukrasna traka armaturne ploče i nasloni za ruke također ukrašeni profinjenim Adamite zelenim šavovima. 

EMOCIJE: užitak u vožnji koji jamči tehnološki napredniji PEUGEOT i-Cockpit®.  

PEUGEOT je svoj prepoznatljiv i-Cockpit® predstavio na prvoj generaciji modela 208. Danas je on opremljen još naprednijom tehnologijom, povezan i ergonomski te je i dalje u središtu užitka u vožnji novog modela PEUGEOT E-208.  

            Novi dizajn digitalne instrumentne ploče

Instrumentna ploča smještena je na idealnom mjestu, u razini očiju vozača, i opremljena je digitalnim zaslonom u razinama opreme ALLURE i GT. Njezin veliki 10-inčni digitalni zaslon dobio je novi izgled, a inačica GT serijski dolazi s 3D zaslonom. Vozač može prilagoditi boju zaslona te raspored i način prikazivanja informacija u skladu sa svojim željama. U razini opreme ACTIVE, novi 208 zadržao je analognu instrumentnu ploču s 3,5-inčnim zaslonom u boji. 

            Veliki 10-inčni središnji dodirni zaslon u svim novim modelima 208

Veliki središnji 10-inčni dodirni zaslon dio je serijske opreme svih novih modela 208, dok su prethodno prve dvije razine opreme uključivale 7-inčni zaslon. To idealno sučelje čini upravljanje najnovijom generacijom multimedijskih sustava PEUGEOT i-Connect and PEUGEOT i-Connect Advanced još jednostavnijim.

Središnji zaslon inačica ALLURE i GT opremljen je HD tehnologijom. Na svim razinama opreme fizičke tipke za brz pristup glavnim funkcijama i dalje su smještene ispod središnjeg zaslona. 

            Kompaktan upravljač

Kompaktan upravljač glavna je komponenta PEUGEOT i-Cockpita® jer on osigurava užitak u vožnji, okretnost i preciznost bez premca. Na sredini kompaktnog upravljača novog modela 208 postavljen je novi amblem marke PEUGEOT, a novi logotip GT postavljen je na donji dio upravljača na odgovarajućoj razini opreme. Za najveću moguću ergonomiju, na upravljaču su smještene tipke za upravljanje multimedijskim sustavom (audio-sadržaj, telefon) te glasnoćom i glasovnim naredbama. 

            Dinamično ambijentalno osvjetljenje u inačici GT

Osam različitih boja, među kojima su i neke posve nove, dostupno je korisnicima novog modela 208 GT. Različite boje sad su usklađene s bojama na središnjem dodirnom zaslonu i, kad je to moguće, odražavaju odabrani način rada. 

            Modernizirano upravljanje ručnim mjenjačem

Novi modeli 208 opremljeni šestero stupanjskim ručnim mjenjačem imaju novu, ergonomičniju ručicu. Novi modeli 208 opremljeni automatskim mjenjačem zadržali su profinjen, praktičan i diskretan selektor za odabir stupnjeva prijenosa, predstavljen u proljeće 2022. godine. 

IZVRSNOST: elektrifikacija nam je u genima, a povezanost odvodimo na novu razinu 

Novi E-208 širi svoj teren time što poduzima velik korak naprijed u smislu elektrifikacije i povezanosti. Njegov novi 100 % električni motor s dosegom od 400 km te njegovi hibridni motori otvaraju nove mogućnosti. 

            Novi E-208 pruža još više: doseg do 400 km!

Novi E-208 opremljen je posve električnim motorom snage 115 kW / 156 KS u kombinaciji s baterijom kapaciteta 51 kWh, zbog čega ostvaruje doseg do 400 km (mješoviti ciklus vožnje prema WLTP-u).

U vozilu je serijski dostupan trofazni punjač snage 11 kW.

Procijenjeno trajanje punjenja s 20 % na 80 % iznosi manje od 25 minuta s brzim punjačem (100 kW), 4 sata i 40 minuta na zidnoj punionici Wallbox (7,4 kW) te 11 sati i 10 minuta na ojačanoj utičnici (3,2 kW).

Osim toga, baterija novog modela PEUGEOT E-208 dolazi s jamstvom na 8 godina ili 160 000 km.  

            Novi hibridni motori

Za kupce koji se tek žele upoznati s elektrifikacijom, novi 208 nudi dva hibridna motora od 48 V marke PEUGEOT, koja čine benzinski motori PureTech najnovije generacije od 100 KS i 136 KS i električni 6-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom e-DCS6 koji uključuje i električni motor.

Zahvaljujući bateriji koja se puni tijekom vožnje, ova tehnologija omogućuje postizanje dodatnog okretnog momenta pri malom broju okretaja te do 15 % nižu potrošnju goriva. U gradskoj vožnji, novi model 208 s motorima HYBRID 100 i HYBRID 136 može više od 50 % vremena raditi u 100 % električnom načinu rada bez emisija. 

            Ponuda motora

Za kupce koji žele najpristupačniju benzinsku inačicu, novi 208 dolazi s dva posebno štedljiva i učinkovita motora: 

– PureTech 75: trocilindarski benzinski motor sa 75 KS, opremljen sustavom Stop & Start, u kombinaciji s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem.

– PureTech 100: trocilindarski benzinski motor sa 100 KS, opremljen sustavom Stop & Start, u kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. 

            Najnovija generacija povezanih informacijskih sustava PEUGEOT

Novi model 208 sad je serijski opremljen sustavom PEUGEOT i-Connect, dok se u sve inačice uz nadoplatu može ugraditi sustav PEUGEOT i-Connect Advanced. 

Za upravljanje tim sustavima koristi se središnji 10-inčni zaslon visoke razlučivosti koji se jednostavno prilagođava te uključuje više prozora, widgeta ili prečaca, vrlo je jednostavan za upotrebu i odzivan poput pametnog telefona. Jednostavno se prelazi iz jednog izbornika u drugi povlačenjem udesno ili prema gore i dolje za prikaz obavijesti, a dodirnete li ga s tri prsta prikazat će se izbor aplikacija. 

Povratak na glavnu stranicu u bilo kojem trenutku također je jednostavan – samo pritisnite fizičku tipku „Home” smještenu ispod zaslona. Na vrhu zaslona stalno je smještena traka na kojoj se prikazuju informacije o vanjskoj temperaturi i klimatizaciji, mjesto na stranici s widgetima, podaci o povezanosti, obavijesti i točno vrijeme. 

Sustav PEUGEOT i-Connect omogućuje potpunu povezanost zahvaljujući funkciji bežičnog zrcaljenja (Apple CarPlay / Android Auto), a iskustvo je potpuno u sustavu PEUGEOT i-Connect Advanced koji uključuje i naprednu povezanu navigaciju TomTom. Karta se prikazuje na cijelom 10-inčnom zaslonu radi lakšeg čitanja.  

Ažuriranja sustava provode se bežično. Sustav PEUGEOT i-Connect Advanced prepoznaje glasovnu naredbu „OK PEUGEOT” i pruža vam pristup svim naredbama povezanima s multimedijskim funkcijama. 

Kako bi se pomoglo korisnicima i odgovorilo na njihova pitanja, uz sustav u vozilu dolazi dokumentacija i upute. 

            Više USB priključaka

Inačice ALLURE i GT novog modela 208 sad su serijski opremljene trima USB-C priključcima (dva sprijeda i jedan straga) te jednim USB-A priključkom (straga).  

            Snažniji bežični punjač za pametni telefon

Inačica ALLURE novog 208 uz nadoplatu je dostupna s bežičnim punjačem za pametni telefon od 15 W (u usporedbi s prethodnim punjačem snage 5 W). Punjač je dio serijske opreme inačice GT. Smješten je iza poklopca na središnjoj konzoli, što znači da svoj pametni telefon možete brzo puniti i dok ga upotrebljavate za bežično zrcaljenje. 

            Kamere visoke razlučivosti za pomoć pri parkiranju

Nove prednje i stražnje kamere za pomoć pri parkiranju na novom modelu PEUGEOT 208 sad prikazuju HD sliku visoke razlučivosti. Ovisno o inačici, uz nadoplatu je sada dostupna nova prednja kamera visoke razlučivosti (u kombinaciji sa sustavom za nadzor mrtvog kuta) koja pruža pregled neposredne okoline vozila u 360 stupnjeva, neprocjenjiv pri parkiranju. 

            Sveobuhvatna ponuda sustava za pomoć u vožnji

Uz nove HD kamere za pomoći pri parkiranju, novi model 208 vozačima nudi i nekoliko sustava koji vožnju čine sigurnijom i jednostavnijom:

– Prilagodljivi regulator brzine, tempomat s funkcijom Stop&Go i funkcija prilagodljivog održavanja razmaka između vozila.

– Automatsko kočenje u nuždi s upozorenjem na sudar: otkriva pješake i bicikliste, u dnevnoj i noćnoj vožnji, pri brzinama od 7 do 140 km/h.

– Prošireno prepoznavanje prometnih znakova i prikaz na digitalnoj instrumentnoj ploči: znakovi za obvezno zaustavljanje, promet u jednom smjeru, zabranu i završetak zabrane pretjecanja, kao i uobičajeni znakovi za ograničenje brzine.

– Aktivni sustav upozorenja na nenamjerno napuštanje traka s ispravljanjem putanje.

– Sustav praćenja pozornosti vozača koji na temelju analize mikrokretnji upravljača otkriva smanjenje pozornosti tijekom duljih vožnji i pri brzinama većima od 65 km/h.

– Sustav za nadzor mrtvog kuta. 

Aplikacija MyPeugeot® za pametne telefone ima nove značajke za novi E-208: 

            Nudi virtualnu servisnu knjižicu u koju se u obliku elektroničke datoteke spremaju svi računi i popis radova izvršenih na vozilu unutar mreže. To rješenje čuva okoliš, a vama pomaže povećati vrijednost vozila i ubrzati njegovu prodaju, budući da potencijalni kupac može biti siguran u dobivene informacije o vozilu. 

            Putovanja koja ste isplanirali na svom pametnom telefonu možete na daljinu poslati navigacijskom sustavu svojeg vozila, čime štedite vrijeme pri polasku na putovanje. Isto vrijedi za brz pronalazak parkirnog mjesta po završetku putovanja. Navigacijski sustav unaprijed je programiran za izvršavanje izgovorenih naredbi, čime se povećava jednostavnost uporabe i sigurnost. Ako imate sustav Tom Tom, karta se automatski ažurira. 

            Planiranje punjenja na putovanju, ovisno o tome koju razinu napunjenosti želite imati pri dolasku na odredište. Isplanirate li putovanje u aplikaciji MyPEUGEOT, moći ćete svoje vozilo puniti u najboljem trenutku i na najpraktičnijim lokacijama. 

            S pomoću aplikacije MyPEUGEOT možete na daljinu upravljati središnjim zaključavanjem te aktivirati svjetla i trubu. Te vam značajke omogućuju da na daljinu provjerite je li vaš automobil zaključan, kao i da ga jednostavnije pronađete na punom parkiralištu ili u mraku. 

            Ne morate brinuti o potrazi za parkirnim mjestom jer vam vaš automobil preporučuje parkirališta s najviše slobodnih mjesta čim dođete u grad. 

            Opcija daljinskog programiranja temperature u unutrašnjosti, kao i provjere, programiranja, pokretanja ili odgode punjenja baterije na daljinu. 

            Jednostavan izbor

Kako bi kupcima bilo što lakše odabrati, gama novog modela 208 pojednostavnjena je i uključuje tri inačice: ACTIVE, ALLURE i GT, pri čemu su glavne značajke: 

              ACTIVE: novi prednji svjetlosni potpis s tri okomite linije te stražnji svjetlosni potpis s tri LED svjetla u obliku vodoravnih linija, ručni klima-uređaj, električni prednji i stražnji podizači stakala, električno podesivi vanjski retrovizori, PEUGEOT i-Cockpit® s 10-inčnim središnjim dodirnim zaslonom, USB-C priključak sprijeda. 

              ALLURE: sva oprema koju uključuje inačica ACTIVE + 16-inčni aluminijski naplatci „NOMA”, prednja maska u boji karoserije, pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, električno sklopivi vanjski retrovizori, PEUGEOT i-Cockpit® s 10-inčnom digitalnom instrumentnom pločom i 10-inčnim središnjim dodirnim zaslonom visoke razlučivosti, multimedijski sustav PEUGEOT i-Connect® koji je u potpunosti poveziv s pametnim telefonom, dva USB-C priključka sprijeda, 1 USB-C priključak i 1 USB-A priključak straga... 

              GT: sva oprema koju uključuje inačica ALLURE + Full LED prednja svjetla, kamera visoke razlučivosti za pomoć pri parkiranju, pristup i pokretanje bez ključa, prilagodljivo ambijentalno osvjetljenje, 10-inčna digitalna instrumentna ploča s 3D prikazom, električno sklopivi vanjski retrovizori s osvjetljenjem područja oko automobila, sjajno crni blatobrani, amblemi GT... 

            Savršene dimenzije

Novi PEUGEOT E-208 zadržao je svoje kompaktne vanjske dimenzije: 4,055 m duljine, 1,745 m širine (bez retrovizora) i 1,43 m visine. Obujam prtljažnika ostao je isti i iznosi 309 litara (do pokrova prtljažnika).