Bosna i Hercegovina

Preuzeo dužnost premijera: Nikšić: Novalić mi je ostavio pismo

"Vlada mora imati kontinuitet. Kao što sam rekao i ministrima, istorija se ne piše od trenutka kada dođe nova vlada", rekao je novi premijer FBiH.

N1
Nikšić: Novalić mi je ostavio pismo
vlada-fbih

Nermin Nikšić danas je i zvanično preuzeo premijersku fotelju od prethodnika Fadila Novalića koji je u njoj bio osam godina. Nikšić je ukratko kazao na čemu će sve nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine raditi te da li će ispuniti i neka obećanja koja je da Novalić dao penzionerima prije odlaska s funkcije. Novalić nije bio na primopredaji, ali je, kako Nikšić kaže, ostavio mu je pismo, piše N1.

Danas je u Vladi FBiH održan protokolarni dio gdje su stari ministri predali dužnost novim ministrima. Premijer Novalić se nije pojavio.

“Prioriteti Vlade su da napravimo razliku, da stanje u društvu popravimo, da uradimo ono što je do nas na euroatlantskom putu i svakako ono što je unutrašnja stvar FBiH – popravljenje privrednog ambijenta, statusa radnika, prije svega zaštita i dizanje integriteta rada i radnika i ono što je osnova osiguranje socijalnih davanja, pogotovo briga o najugroženijoj kategoriji u FBiH, penzionerima. Niz je stvari, imamo konkretnih prijedloga. Sa Novalićem se nisam čuo, on je planirao svoj put ranije. Ostavio je pismo u kojem je dio primopredaje”, rekao je Nikšić novinarima.

Na pitanje da li će ispuniti Novalićevo obećanje penzionerima da će povećati penzije, Nikšić odgovara: “Naravno, Vlada mora imati kontinuitet. Kao što sam rekao i ministrima, istorija se ne piše od trenutka kada dođe nova vlada.”

Naveo je kako će sve projekte stare vlade proučiti po potrebi izmijeniti i nastaviti raditi na njima.

Također, kazao je kako su uslovi u novoj zgradi Vlade bolji nego u staroj i poručio: “Ali kabineti ne rade već ljudi u kabinetu.”