Noviteti

OD SADA I NA CESTAMA BOSNE I HERCEGOVINE: NOVI CITROËN C5 X

Na sarajevskoj prezentaciji su najnovijeg člana porodice Citroën, novoga modela C5 X, koji spaja eleganciju, dinamičnost i inovativnu tehnologiju, kao i sve njegove karakteristike detaljno predstavili Filip Koren, direktor poduzeća C Automobil Import, Leon Malovrh, voditelj prodaje vozila, i Rok Marolt, voditelj produkta i obrazovanja.

Sutra.ba

Novi Citroën C5 X svojim elegantnim izgledom i usavršenim linijama, u kojima je isprepletana limuzina s petoro vrata i karavan, zasigurno će impresionirati u segmentu velikih limuzina. U cilju osiguranja moderne električne mobilnosti, C5 X osim benzinskog motora nudi i priključni hibridni motor koji razvija čak 225 konjskih snaga. Električni pogon omogućuje brzinu do 135 km/h, što znači da se mogu s njim obaviti svakodnevna uobičajena putovanja. U ponudi su dva benzinska motora: sa 1,2-litarskom zapreminom sa 96 kilovata (129 KM) ili sa 1,6-litarskom zapreminom uz 132 kilovata (178 KS) snage.

 

Filip Koren, direktor poduzeća, ovom prilikom istakao je: „Model C5 X je odgovor kupcima automobilskog segmenta M2 i odražava modernost, profinjenost i inovacije, dok i dalje u centar pažnje postavlja udobnost koja se smatra najdubljom tradicijom marke Citroën. U brizi za čistu životnu sredinu, ë-udobnost priključnog hibrida pruža užitke u vožnji bez ijednog grama CO2 emisija pa možete bezbrižno krenuti na duža putovanja jer će kontrolu u tom slučaju preuzeti učinkoviti benzinski motor.“

 

Pojam udobnosti je već čitavo stoljeće povezan s Citroënom. Leon Malovrh, voditelj prodaje vozila Citroën, dodao je da „udobnost u vožnji osigurava program Citroën Advanced Comfort® koji putnicima stvara osjećaj kao da sjede u svojoj dnevnoj sobi, dok aktivni ovjes programa dodatno ublažava sve faze u vožnji. Nova sjedala, koja su dio programa Citroën Advanced Comfort®, pružaju izuzetnu raskošnost i ogromno prostora kako u prednjem tako i u zadnjem dijelu automobila“.

 

C5 X vjerno prati filozofiju marke Citroën u pogledu individualizacije izgleda, zato su za njega u ponudi izvorne kombinacije unutrašnjosti s kojima se putnički prostor može urediti prema vlastitom ukusu. Unutrašnjost nudi tople materijale koji su profinjeno usklađeni sa različitim kombinacijama i izuzetnim osjećajem za detalje. „Zajedno njegov izgled i napredna tehnologija pružaju putnicima smirenost i ugodan osjećaj u svakom trenutku vožnje,« naglasio je direktor poduzeća Filip Koren.

C5 X se također može pohvaliti vrhunskom tehnologijom koja vožnju čini još bezbrižnijom, sigurnijom i zabavnijom. Naime, prošireni Head Up Display nudi vozaču sve bitne informacije u njegovom vidnom polju, što pruža dodatnu sigurnost. Novo komunikacijsko sučelje My Citroën Drive Plus povezano je sa 30,5-centimetarskim (12-inčnim) ekranom na dodir visoke rezolucije i između ostalog ima i sistem za prepoznavanje glasa. Rok Marolt, voditelj produkta i obrazovanja, tom prilikom istakao je da „C5 X nudi također najnaprednije sisteme koji su danas dostupni na području poluautomatske vožnje drugog stupnja, dok cjelovit izbor sistema za pomoć u vožnji u isto vrijeme pruža svestranu korisnost“.

 

„U Citroënu smo uvjereni da će vozači u novom C5 X pronaći puno zadovoljstva i sve što im je potrebno za udobnu i praktičnu vožnju. Raduje nas da će naš najnoviji model automobila od sada krasiti i ceste u Bosni i Hercegovini na kojima će zbog svoje usavršenosti i elegancije biti svakako zapažen“, naglasio je direktor poduzeća Filip Koren na kraju današnje prezentacije novog C5 X.