Tehnologija

NAPOKON: Od jeseni 2024. u EU-u isti punjač za više uređaja

Od jeseni 2024. svi pametni telefoni, tableti, kamere, slušalice, prijenosni zvučnici koji se prodaju u Europskoj uniji koristit će isti, univerzalni punjač.

Sutra.ba
Od jeseni 2024. u EU-u isti punjač za više uređaja
punjac_mobitel_shutter

Direktivu o radijskoj opremi, koja za cilj ima smanjiti količinu elektronskog otpada u Uniji i omogućiti potrošačima da kupuju održivije elektronske uređaje, eurozastupnici su odobrili u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu sa 602 glasova za, 13 protiv i 8 suzdržanih.

Isti punjač će od jeseni 2024. imati mobiteli, slušalice, tastature, tableti, navigacije, miševi, digitalne kamere, zvučnici, e-čitači i prenosive igrače konzole, a očekuje se da će se to proširiti na laptope i slične uređaje do 2026. 

Novi standard za prijenosne uređaje bit će USB-C, koji omogućuje brzo punjenje i prijenos podataka, a potrošači će moći birati žele li uz novi uređaj kupiti i novi punjač. 

EU uvodi jedinstveni punjač za male elektronske uređaje nakon višegodišnjih pritisaka industrije "koja nije bila zainteresirana za tu promjenu jer oni itekako dobro zarađuju na punjačima". 

Proces je potrajao jer je Europska komisija prvo prepustila industriji dogovor o jedinstvenom punjaču, ali kada se to pokazalo nemogućim, zatražila je stručnu analizu o "najprikladnijem punjaču za sve. 

"Svi su svjesni da je ovakav način naprosto neodrživ. Imati svake godine 11.000 tona elektronskog otpada na prostoru EU-a, dok kod kuće imamo pune ladice starih punjača", rekla je članica Odbora EP-a za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača, dodavši da će univerzalni punjač smanjiti troškove potrošačima. 

Prema procjenama Komisije, potrošači u EU-u mogli bi uštedjeti 250 miliona eura godišnje koje troše na nepotrebnu kupovinu punjača. To bi također trebalo smanjiti količinu elektronskog otpada za oko hiljadu tona godišnje.

Eurozastupnik Tomislav Sokol (EPP/HDZ), koji se s kolegama iz redova pučana založio za uvođenje jedinstvenog punjača 2019. godine, rekao je da je "Evropski parlament napravio dovoljno jak politički pritisak" da Komisija izađe s prijedlogom o univerzalnom punjaču i  potvrdio da je "bilo jako puno lobiranja od tehnoloških divova, od kompanija kojima je to dodatni trošak, raznih organizacija". 

Najveći otpor prema univerzalnom punjaču godinama je dolazio od američkog proizvođača Apple. Većina telefona koji se danas prodaju koriste mikro-USB utore za punjenje, ali ne i Appleov Iphone, koji se ne može napuniti s punjačem napravljenim za najčešće korištene Android proizvode.