Zdravlje

SAVJETI: Šta ako se probudite umorni?

Kao rezultat toga, osobe s apnejom za vrijeme spavanja često imaju isprekidan san što uzrokuje pretjeranu pospanost tokom dana.

Sutra.ba
Šta ako se probudite umorni?
nesanica_budjenje_shutter

Kvalitetan noćni san neophodan je za održavanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti. On omogućava našem tijelu da se odmori, pripremajući nas za dan koji se nalazi pred nama.

Međutim, ako se stalno budimo umorni ili iscrpljeni, unatoč tome što smo cijelu noć spavali, možda imamo uobičajeni poremećaj spavanja poznat kao apneja, prenosi Times of India.

Kako objašnjavaju liječnici, apneja je poremećaj spavanja definiran ponavljanim pauzama ili prekidima disanja tijekom noći. To se događa kada se naši dišni putovi djelomično ili potpuno zatvore, što rezultira kratkim pauzama disanja.

Ove pauze, poznate kao apneje, mogu trajati od nekoliko sekundi pa sve do minute te se mogu dogoditi nekoliko puta tijekom jedne noći.

Kao rezultat toga, osobe s apnejom za vrijeme spavanja često imaju isprekidan san što uzrokuje pretjeranu pospanost tokom dana.

Za osobe koje boluju od bolesti srca ili krvnih sudova ove ponovljene višestruke epizode niskog nivoa kisika u krvi, poznate kao hipoksija ili hipoksemija, dodatno pogoršavaju prognozu i povećavaju rizik od nepravilnog srčanog ritma.

Stoga, pazite kako spavate ;)