Promet

Zanimljivo: Šta kad vam automobil pogodi munja?

Znači, situacija u koju jako lako možete upasti - krene ljetna nevera, vi u autu i drmne vas munja... i šta sad?

Sutra.ba
Šta kad vam automobil pogodi munja?
munja_grom_shutter

Za početak, dobro je znati da vas boravak u automobilu štiti od munja, pod uslovom da ste u vozilu s tvrdim krovom, a ne onim mekšim kakvi se mogu naći na kabrioletima. Međutim, uobičajena je zabluda da su gume te koje štite. Ne štite one nego metalna konstrukcija automobila.

Ovaj fenomen poznat je kao "efekt kože" koji uzrokuje da vanjska površina vozila provodi većinu električne energije dok karoserija automobila štiti sve one koji su unutra, djelujući kao Faradayev kavez, navodi Reeds.

Važno je napomenuti da iako su putnici u vozilu zaštićeni, automobil će najvjerojatnije pretrpjeti štetu. Kad ga udari munja, šteta može varirati ovisno o snazi i mjestu udara. Postoje neka uobičajena područja oštećenja koja se često javljaju. Antena, električni sistem, stražnje vjetrobransko staklo i gume su najosjetljiviji na oštećenje izazvano udarom munje.

Intenzivna toplina od udara groma može djelomično otopiti vaš automobil, što će rezultirati malim eksplozijama iskri jer se sitni komadići metala tope i gore. Udar munje može oštetiti i električni sistem automobila, oštećujući ili uništavajući elektroničke komponente i potencijalno čak ostavljajući automobil neispravnim.

Munja može pronaći i put do žica za odmrzavanje, koje su ugrađene u stražnje prozore, uzrokujući na taj način da se prozor razbije.

Konačno, nije neuobičajeno da munja uništi jednu ili više guma dok prolazi kroz čelične pojaseve do tla. Stoga je važno pregledati sve gume i naplatke, s obje strane, nakon udara munje. Tragovi električnog luka mogu se vidjeti na maticama kotača, a bočna stijenka gume može imati bijele tragove koji se protežu od ruba do vanjskog kraja gume, s tragovima luka na rubu. Sve gume s bijelim tragovima treba zamijeniti jer je osnova gume vjerovatno oštećena, što može uzrokovati ispuhanu gumu ili eksploziju iste u kasnijoj fazi.

U konačnici, najbolje rješenje ako vozite i uhvati vas oluja jest zaustaviti se uz rub ceste. Ako je moguće, parkirajte vozilo na natkrivenom području i pričekajte da oluja prođe.