Zdravlje

STVARNO?: Šta kad vam partner hrče?

Lijepo se uvalite u krevet, zaspete i odjednom buđenje u noćnoj mori - partner ne da hrče nego mu treba cijela pilana... i šta sad napraviti?

Sutra.ba
Šta kad vam partner hrče?
hrkanje_shutterstock

Hrkanje je definitvno nezgodna stvar, a kad hrkanje vašeg partnera postane toliko nepodnošljivo da morate spavati u odvojenim sobama, možda ćete pomisliti da to vodi vaš brak u propast. No profesor Russell Foster kaže da bi parovi na taj korak trebali gledati kao na uzbudljiv novi početak.

Ovaj profesor cirkadijalne neuro-nauke na Univerzitetu Oxford pojašnjava: "Čepići za uši ne djeluju. Šta onda napraviti, ako vas muči partnerovo hrkanje? Otići u drugu sobu. Mnogi će reći da su spavali s partnerom 50 godina i da je taj korak kraj njihove veze. Ne, nije.

To je početak nove veze u kojoj ćete oboje biti sretniji, manje impulsivni, manje razdražljivi. Zato se ne trebate bojati odvojenog spavanja."

Profesor Foster ističe da je važno provjeriti da osobe koje hrču nemaju opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja - koja je jedan od najčešćih uzroka hrkanja i može predstavljati opasnost, ako se ne liječi.

Naime, riječ je o ozbiljnom poremećaju sna u kojem se tijekom spavanja prekida disanje. Ovi prekidi u disanju su obično rezultat sužavanja ili blokade dišnih puteva dok osoba spava. Kada to se dogodi, mozak i tijelo mogu dobiti manje kisika, što može uzrokovati niz zdravstvenih problema. Prekidi disanja također mogu uticati na kvalitet sna, uzrokujući umor i pospanost tokom dana.

Simptomi opstruktivne apneje u snu uključuju hrkanje, često buđenje tijekom noći, osjećaj umora nakon buđenja, jutarnje glavobolje, suho grlo ili usta nakon buđenja, probleme s koncentracijom i promjene u raspoloženju.

Sve u svemu, postoje načini da se to spriječi, pa neka vaš partner bude milostiv i odluči napraviti nešto po tom pitanju...