Neobično

Praznik ljubavi: Šta trebate znati o Valentinovu?

Šta je zapravo Valentinovo, otkad se nešto slavi toga dana i je li to samo marketiniški trik? Izgleda da nije...

Sutra.ba
Šta trebate znati o Valentinovu?
Valentinovo-zaljubljeni-par

Valentinovo je, vjerovali ili ne, odavno dan kad se nešto tako spominje i radi, iako na prvu izgleda da se radi o "prazniku" koji su smislili Ameri da bi izvukli još love od svojih stanovnika. 

Zapravo su se već u starom Rimu od 13. do 15. februara/veljače održavale svetkovine Luperkalije koje su imale za svrhu zaštititi grad od zlih duhova i stanovnicima osigurati polodnost i zdravlje.

Kasnije se Luperkalije fiksiraju na 14. februara/veljače i spajaju s blagdanom Junone, zaštitnice braka i kućnog ognjišta. 

Kakve veze ima katolički svetac mučenik s romantičnom ljubavi? 

Sveti Valentin bio je biskup u Umbriji, stotinjak kilometara od Rima u vrijeme kada je car Klaudije Gotski vojnicima zabranio da se žene ili zaručuju jer to utječe na njihovu požrtvovnost u ratu.

Naime, smatrao je da se vojnici ne bi srčano borili i ginuli, već bi pokušali sačuvati svoj život i vratiti se ljubljenoj. Svi svećenici osim jednog odlučili su provoditi carevu naredbu. Valentin je tajno vjenčavao parove sve dok ga vlasti nisu uhitile i bacile u tamnicu. Dobrom biskupu 14. veljače je odrubljena glava. 

Kasnije su svetkovine Luperkalija i smrt svetog Valentina spojene u jedan dan. 

Sveti Valentin čuva srce 

U našim krajevima se Valentinovo obilježavalo puno prije nego što je sa zapada stigao trend umotan u skupe poklone, srca, ruže, parfeme i štošta drugo.

Tako su se u sjeverozapadnim krajevima Hrvatske na ovaj dan pekla peciva u obliku ptičica i darivala se djeci te im se govorilo da se na Valentinovo ptičice žene ("ftičeki ženiju").

Na taj dan žene nisu prele kako bi ih sveti Valentin zaštitio od nevolja.

Srčani bolesnici i danas se mole za zdravlje svetom Valentinu. 

Djevojke su vjerovale ako na Valentinovo vide crvendaća, udat će se za mornara. Ako vide vrapca, udat će se za siromaha, ali i biti sretne s njim, a ako vide češljugara, budući će im muž biti bogataš. 

Ruže su s razlogom crvene 

Na Valentinovo se poklanjaju ruže jer su, legenda kaže, bile omiljeno cvijeće rimske božice ljubavi Venere.

Crvena je boja strasti, čežnje i ljubavi i zato je sve vezano uz Valentinovo crveno. Ruža je pak crvena, jer se Venera nabola na njezin trn i kaplje krvi obojale su latice.

Srce je simbol ljubavi jer simbolizira potpuno davanje sebe drugome. 

Grlice - simbol vječne ljubavi

Grlice su simbol odanosti i vječne ljubavi jer cijeli život provedu samo s jednim partnerom. Ukoliko jedno od njih ugine, ono drugo će dugo žalovati i vjerojatno više nikada neće naći novog partnera.