Ljubav&sex

HMMM...: Sumnjate li na svog partnera?

Ako postoji jedno pravilo o varanju, onda bi to bilo ono da se znakovi uvijek vide na samom početku.

Sutra.ba
Sumnjate li na svog partnera?
shutterstock_nevjera

Je li vam partner, da budemo fini i pristojni, ne baš pretjerano vjeran? Ili mislite da jest, a on/a zapravo jest? Koji su to znakovi, kako znati da će vas netko jednog dana prevariti i koliko vremena je potrebno da se otkriju znakovi, za YourTango je objasnio doktor Seth Meyers. 

Iako savršeno tačan odgovor na ova kompleksna pitanja ne postoji, sigurno je reći da se većina osobnih karakteristika partnera može uočiti nakon nekoliko mjeseci poznavanja.

U vezama svog partnera poznajete nakon četiri do pet mjeseci i vjerovatno ste ga već vidjeli u različitim situacijama i okolnostima pa ste mogli stvoriti pravi dojam i osjećaj možete li mu vjerovati ili ne.

Nažalost, mnogi nastave vezu i nakon što osjete da ih partner vjerovatno vara pa Meyers naglašava da je svrha njegovih osvrta, osim otkrivanja indikatora varanja, poručiti ljudima da vjeruju instinktima i okončaju vezu čim nanjuše potencijalnu nevolju.

Znakovi da bi vas mogao prevariti

Bivša varanja - prvi znak da će vas partner prevariti je njegova prethodna veza. Ako je varao tada, vrlo će vjerovatno varati i sada. Možda do ove informacije ne dođete dovoljno rano, ali kad tad će se iskristalizirati. Postoje slučajevi kada osoba neće ponoviti grijeh iz prošlosti, ali uzorak je takav da velika većina hoće.

Nemilosrdno flertanje - pitate se tko bi flertao s nekom drugom ispred partnerice? Milijuni muškaraca, ali i žena. Događa se do vrlo često, da vam se pred očima odvija flert, a vi ga ili niste shvatili ili ste odlučili zažmiriti na jedno oko. Ako ste ga uhvatili, onda imate problem. Šanse da osoba kojoj treba mnoštvo pažnje i flerta čak i pred vama, znači da će jednog dana kada vas ne bude blizu prijeći granicu flerta i doći do potpunog kontakta.

Nestao je - u slučaju da vaš partner neobjašnjivo nestane i ne javlja se na pozive i poruke, znak je da vas možda vara. Možda je u teretani, kinu ili na poslovnom sastanku, ali ako izbiva duže od nekoliko sati i to posebno noću, a vi nemate pojma gdje je, provjerite vara li vas.  Razgovarajte o njegovom "nestanku" i iskreno priznajte da vam takvo ponašanje stvara anskioznost i nesigurnost. Ako se ponašanje nastavlja, možda vas i ne vara - ali svakako ne poštuje vaše osjećaje i brigu.

No, da bude jasno - sumnje ponekad neopravdane jer proizlaze iz vlastitih paranoja bez pokrića. Većina ljudi ne želi vjerovati da ih partner vara pa ne žele poslušati vlastiti osjećaj da nešto ne štima.

U slučaju da sumnjate, zaštitite se emocionalno i odvojite od veze pa iskoristite to vrijeme da se suočite sami sa sobom. Donesite odluku temeljem zdrave procjene i otkrića.

Sve u svemu, nije lako biti u društvu partnera koji vam je sumnjiv, tako da, ako možete, otiđite sami na vrijeme...