Noviteti

NOVI CITROËN E-BERLINGO: SVESTRANO ELEKTRIČNO VOZILO ZA AKTIVAN ŽIVOTNI STIL

Citroën predstavlja redizajniranu verziju svog kultnog modela Berlingo koju je podigao na sasvim novi nivo. Berlingo se može pohvaliti modernim i izražajnim dizajnom te obnovljenim prednjim dijelom. Više nego ikad prije, ispunjava očekivanja klijenata koji žive aktivnim životom. Nudi dodatno optimiziranu udobnost sa sjedalima Citroën Advanced Comfort®, infotainment sistemom i funkcijama za povezivanje najnovije generacije. Novi Berlingo također zadržava iznimnu praktičnost i modularnost, kao i izvedbu koja može prevesti do 7 osoba.

Sutra.ba

Kao izumitelj segmenta porodičnih monovolumena, Citroën je svojim klijentima uvijek osiguravao izdržljiva vozila koja se prilagođavaju njihovim potrebama. Berlingo je popularan model koji je postao poznat po svojoj svestranosti i prilagođavanju korisniku. Tokom godina Berlingo je stekao mnoge inovacije na području udobnosti i stilskih karakteristika, a istovremeno je učvrstio svoj status uzora na tržištu, jer nudi zaista stručna rješenja na području dizajna, prostranosti i praktičnosti. Citroën Berlingo nudi rješenje koje pruža slobodu i bezbrižnost porodicama, starijima i aktivnim pojedincima. 

U Evropi je Berlingo dostupan samo u električnoj izvedbi koja je opremljena s novom baterijom LFP 50 kWh (iskoristivi kapacitet), zahvaljujući kojoj je njegov domet povećan na 320 km (kombinirani WLTP ciklus, trenutno u procesu homologacije). Ovo je idealno rješenje za one pojedince i porodice koji se u slobodno vrijeme bave najrazličitijim aktivnostima i žele što manje utjecati na okoliš. Ova vrsta klijenata najčešće živi u prigradskoj sredini, pa imaju lakši pristup kućnim punionicama i žele što niže troškove. 

DIZAJN: MODERNI BERLINGO S VELIKIM KARAKTEROM 

Spoljašnjost s novim dizajnom marke Citroën. Prednji dio novog Berlinga potpuno je redizajniran u novom estetskom identitetu marke Citroën. Dobio je vertikalniji oblik i veće površine, tako da izražava snagu i moderan izgled. Ukrasna maska i branik čine homogeni sklop, u čijoj sredini vidimo novi logotip Citroën ovalnog oblika.  

S obje strane logotipa proteže se crna ukrasna letvica s motivom dvostruke strelice, svjedočeći o pažljivo izrađenim detaljima i prožimajući vozilo daškom elegancije. Osim toga povezuje logotip s novim prednjim farovima, koji su dobili najnoviji svjetlosni potpis Citroën u tri segmenta, koji se sastoje od jednog vertikalnog i dva horizontalna reda, slično kao lopatice. Ovaj svjetlosni potpis daje Berlingu prepoznatljiv, tehnološki sofisticiran izgled. 

Spomenuta ukrasna letvica i donje rešetke oživljavaju cijeli prednji kraj, naglašavajući osjećaj širine i doprinoseći samouvjerenom i odlučnom karakteru vozila. Ako je vozilo opremljeno paketom Advanced Comfort XTR, na sredini branika nalazi se završni element u izgledu aluminija, što ukazuje na avanturističku stranu ove izvedbe. Osim toga, na obje strane ima i animacije u boji, koje su izražene kroz naljepnice u crvenoj Infrared i u obliku vertikalne linije koja je u kontrastu s horizontalnim linijama i harmonično nadopunjuje vertikalnu liniju svjetlosnog potpisa. Ove se naljepnice također mogu pronaći na Airbumps zaštitnim oblogama na bočnoj strani vozila. Potonji su grafički potpis vozila, dodajući fluidnost mišićnoj silueti.  

Za najviši nivo opreme dostupni su krovni nosači i dvije dimenzije točkova: 16'' i 17'.' Linija na zadnjem dijelu krova daje obliku karoserije još više dinamike. Novi Berlingo dostupan je u pet boja karoserije uključujući novu Kiama plavu i Sirkka zelenu koje se pridružuju bijeloj Kaolin, crnoj Perla Nera i sivoj Acier.  

Unutrašnjost je prožeta novim stilskim dizajnom koji pruža još više ergonomije. Potpuno novu armaturnu ploču odlikuje velika zapremina koja daje osjećaj kvalitete i izdržljivosti. Njezin dizajn u prvi plan stavlja tehnologiju koju simboliziraju novi centralni 10“ ekran na dodir visoke rezolucije, idealno smješten na gornjem dijelu, i nova digitalna instrument tabla koju korisnik može individualno podesiti. 

U gornjem dijelu armaturne ploče nalazi se veliki pretinac Top Box. Njegova ugradnja je omogućena premještanjem zračnog jastuka na krov. Središnja konzola u svom donjem dijelu kombinuje funkcije za izbor omjera prijenosa i načina vožnje, električnu parkirnu kočnicu, prekidač za pokretanje vozila i 2 USB priključka, kao i inovativno mjesto za odlaganje koje omogućava indukcijsko punjenje pametnog telefona. 

Nov je i volan koji uz doplatu može biti grijan i ima novi stilski dizajn s blago spljoštenim donjim dijelom i grafički usavršenijom sredinom s novim Citroën logotipom. Na njemu se nalaze kontrolni prekidači audio sistema i tempomata. 

BORAVAK U VOZILU: SVA UDOBNOST CITROËNA I UZ TO JOŠ PRAKTIČNOST 

Berlingo je maštovito vozilo s prvoklasnom udobnošću boravka i vrhunskom funkcionalnošću koja putnicima osigurava ugodan boravak i jednostavno upravljanje. 

Za još veću udobnost novi Berlingo je po prvi put opremljen prednjim sjedalima Citroën Advanced Comfort®. Njihov sofisticirani dizajn, koji je inače ekskluzivno dostupan samo kod marke Citroën, u kombinaciji s posebnom visokokvalitetnom pjenom i bočnim potporama osigurava visok nivo udobnosti. Osim toga, specijalna tkanina i trobojna završna obrada posebno su moderni i elegantni. Dizajn naslona oživljava obojena traka u obliku slova U na naslonu, dok su bočne strane sjedala istaknute ukrasnim obrubom u istoj boji. 

Tri pojedinačna zadnja sjedala. Novi Berlingo kombinuje optimalnu udobnost putnika s iznimnom modularnošću koju omogućavaju tri pojedinačna, klizna i preklopiva sjedala u drugom redu. Model je još uvijek dostupan u dvije veličine, M (dužina 4,40 m) i XL (dužina 4,75 m), pri čemu posljednja omogućava dva dodatna opcijska sjedala u trećem redu. Kada se suvozačevo sjedalo preklopi, dno je potpuno ravno, a dužina prtljažnika produžava se na 2,70 metara u M izvedbi i na 3,05 metara u XL izvedbi, što je idealno za prijevoz dugih predmeta. 

S Modutop® krovom i dalje na vrhu! Novi Berlingo zadržava Modutop® multifunkcionalni krov, koji uključuje prozirni luk, prostor za odlaganje ispod krova, ambijentalno osvjetljenje i panoramski stakleni krov koji se može zakriti električnim sjenilom. Po putničkom prostoru raspoređenih je 27 spremišnih mjesta ukupne zapremine 186 litara. 

Novi Berlingo je opremljen zadnjim staklom na podizanje koji se otvara nezavisno od vrata prtljažnika, što je prava rijetkost u ovom segmentu automobila. Ovo je posebno praktično za brzi utovar i istovar manjih predmeta u prtljažni prostor, spremišno mjesto na krovu Modutop ili na policu za prtljagu gdje se može smjestiti čak 25 kg. 

Modularni i prostrani prtljažnik novog Berlinga nudi od 775 litara (prostor ispod police za prtljagu u izvedbi Berlingo M) do 4000 litara zapremine (ukupna zapremina ispod krova u izvedbi Berlingo XL). Kod izvedbe ë-Berlingo baterije se nalaze u podu, tako da nudi potpuno istu utovarnu zapreminu. Pristup Berlingu olakšavaju dva velika bočna klizna vrata s električno podesivim staklima.  

POVEZIVANJE I SISTEMI ZA POMOĆ U VOŽNJI: SVAKODNEVNI UŽITAK I POGODNOST 

Novi Berlingo pomaknut će novu prekretnicu na području povezivanja u vozilu, što će oduševiti one korisnike koji od vozila očekuju da bude svojevrsni produžetak njihovog multimedijskog okruženja. U sredini nove armaturne ploče na raspolaganju im je jedna od dvije verzije 10-inčnog ekrana na dodir, koji je povezan s jednim od dva nova Citroën multimedijska sistema kojima se može upravljati putem ovog ekrana. 

S novim infotainment sistemom My Citroën Play, koji radi u kombinaciji sa serijskim ekranom od 10 inča, možemo slušati autoradio, koristiti telefon ili upravljati funkcijama vozila. My Citroën Play također dolazi s bežičnom funkcijom za dupliciranje sadržaja s ekrana pametnog telefona kompatibilnom s protokolima Apple CarPlay i Android Auto. Slika kamere za vožnju unazad također je prikazana na ergonomskom ekranu. Ovaj infotainment sistem radi u kombinaciji s novom crno-bijelom digitalnom instrument tablom smještenom iza volana. 

Novi sistem My Citroën Drive Plus u kombinaciji s 10" ekranom visoke rezolucije, koji je dostupan uz povezivu 3D navigaciju, izuzetno je jednostavan za upotrebu. Njegov sistem po uzoru widgeta pametnih telefona omogućava upravljanje raznim medijskim funkcijama. Opremljen je funkcijom za prepoznavanje glasa koja djeluje kao pravi lični asistent vozila Berlingo. Ekran visoke rezolucije također se može koristiti za projiciranje slike s kamere za vožnju unazad putem funkcije Top Rear Vision. Ovaj infotainment sistem integriran je s novom 10-inčnom digitalnom instrument tablom u boji s optimiziranim i prilagodljivim prikazom bitnih informacija, uključujući informacije o navigacijskom sistemu kao i informacije o protoku energije i punjenju. 

Na središnjoj konzoli nalazi se vrlo praktična površina za bežično punjenje pametnog telefona, a i dalje su dostupna dva USB priključka. 

Berlingo je porodični monovolumen kojem »klasične« limuzine nemaju čemu zavidjeti jer nudi čak 18 tehnologija za pomoć u vožnji, kao što su prozirni ekran u boji u visini očiju, adaptivni tempomat sa Stop & Go funkcijom, električna parkirna kočnica, kamera za pomoć pri vožnji unazad s funkcijom Top Rear Vision, sistem za poboljšanje snage vuče (Grip Control) i pomoć pri spuštanju po nizbrdici (Hill Assist Descent) ili sistem za kontrolu stabilnosti kuke za vuču.  

Novi Berlingo također olakšava parkiranje uz pomoć čak 12 senzora instaliranih na prednjem i zadnjem dijelu vozila. Pored toga slika kamere za pomoć pri vožnji unazad sistema Top Rear Vision se sada prikazuje u visokoj definiciji na 10-inčnom centralnom ekranu novog Berlinga. 

JOŠ VIŠE SVESTRANOSTI 

Kako bi korisnicima pružio još veću svestranost, novi ë-Berlingo dobio je veći domet. Opremljen je motorom visokih performansi od 100 kW (136 KS), koji se ugrađuje zajedno s novom LFP baterijom od 50 kWh (iskoristivi kapacitet), tako da novi ë-Berlingo sada nudi domet od čak 320 kilometara (WLTP kombinirani ciklus - trenutno u fazi homologacije). Ova brojka je 20% veća od prethodnog modela i rezultat je opsežnih napora u pogledu efikasnosti, čineći ë-Berlingo uzorom u njegovom segmentu. Ovaj raspon u potpunosti je prilagođen prosječnom broju kilometara koje njegovi korisnici dnevno prijeđu.  

Spomenuti domet se može dodatno optimizirati zahvaljujući novom sistemu regenerativnog kočenja kojeg vozač može aktivirati u tri stupnja pomoću novih ručica smještenih iza volana. Osim toga dostupna su tri načina rada vožnje: Eco za maksimalni domet, Power za maksimalne performanse i Normal. Uz doplatu će biti dostupna i inovativna toplotna pumpa koja može grijati putnički prostor bez trošenja energije iz baterije i na taj način održavati domet vozila. 

Ë-Berlingo je opremljen ugrađenim punjačem od 7,4 kW, a za lakše punjenje može biti opremljen i trofaznim punjačem (11 kW), koji je dostupan kao opcija. Na punionici Wallbox 7,4 kW može se u potpunosti napuniti za 7 i pol sati, a na punionici Wallbox 11 kW za 5 sati.  

Za još bezbrižniju vožnju na povremenim dužim putovanjima tokom godine, ë-Berlingo se može pohvaliti najkraćim ubrzanim vremenom punjenja u svom segmentu: na javnoj stanici za punjenje od 100kW njegova baterija se napuni od 0 do 80% za 30 minuta. Njegova prednost je baterija čija su veličina, težina i cijena prilično ograničeni kako bi se osigurala još veća efikasnost na kratkim putovanjima tokom cijele godine, a njen kapacitet punjenja od 100 kW znači da s njom možete bez stresa otići i na duža putovanja. 

U Evropi će biti dostupna isključivo električna izvedba modela Berlingo. Ovo je razumna odluka s obzirom na karakteristike ovog prostranog vozila, koje pomaže u zaštiti okoliša, osigurava niske troškove vožnje i pogodno je za klijente koji žive u prigradskoj sredini i stoga imaju lakši pristup stanicama za punjenje.