Biznis

OD BiH TLA DO NORVEŠKOG LEDA: Argeta, Konzum i Mercator posjetili Banku gena poljoprivrednih kultura.

Predstavnici Argete, Mercatora i Konzuma posjetili su danas Banku gena poljoprivrednih kultura u Sarajevu. Ove su kompanije, zajedno sa pekarom Slatko i Slano, lani udružile snage na projektu domaćeg hljeba, a posljednja posjeta dio je inicijative da se očuva sjeme koje čini srž recepture ovog već omiljenog hljeba, koji će tako moći biti dostupan zauvijek, ali i postavlja temelje za dugoročnu sigurnost lokalnih žitarica.

Sutra.ba

Ova inicijativa predstavlja važan korak prema očuvanju biološke raznolikosti i genetske baštine poljoprivrednih biljaka te potiče na održivost i dugoročnu zaštitu sjemena, osiguravajući resurse za buduće generacije.

 

Korak prema Arktičkom Krugu i Globalnom Trezoru Sjemena

 

Kroz zajedničke napore Argete, Konzuma i Mercatora, omogućit će se pohranjivanje sjemenskog materijala lokalnih populacija heljde (Fagopyrum esculentum), ključne komponente njegove recepture, duboko u Arktičkom krugu, unutar vječnog leda Globalnog trezora sjemena u Svalbardu. U sklopu posjete, organiziran je detaljan obilazak prostorija banke gena, pružajući predstavnicima kompanija uvid u inovativnu opremu i impresivnu kolekciju sjemena. S posebnim naglaskom, predstavljeni su i paketi sjemenskog materijala, pažljivo pripremljeni za uvrštavanje u kolekciju trezora.

 

Globalni trezor sjemena već pohranjuje više od milion primjeraka najvrijednijih biljnih sjemenki iz cijelog svijeta. Ovdje su sjemenke sigurne od svih vanjskih utjecaja i katastrofa. Zakopana više od 100 metara duboko u planinu, Svjetska banka sjemena zaštićena je trajno zamrznutim okolišem poznatim kao permafrost.

 

Argeta: "Dobra Strana Hljeba" Sada i u budućnosti

 

Argeta, poznata kao "Dobra strana hljeba" već više od 20 godina, zauvijek je zahvalna svima koji peku hljeb i s kojima dijeli uspjeh da je danas broj 1 mesna i riblja pašteta u Europi. Stoga je od 2023. godine kompanija odlučila posvetiti dodatnu pažnju očuvanju i zaštiti lokalnog sjemena. Domaći hljeb zajedničko je obećanje Argete, Konzuma i Mercatora, te pekare Slatko i Slano da će podržati banku gena poljoprivrednih kultura, koja štiti i čuva naše lokalno sjeme, i to obećanje se s pažnjom održava.

 

I ti možeš biti dio priče.

Priuštite si domaći hljeb sa svojom omiljenom Argetom. Pronađite ga isključivo u Konzum i Mercator prodajnim objektima i saznajte više o njegovoj priči na domacihljeb.argeta.com