Nogomet

Domaći fudbal: Bašić zvanično novi trener Želje, pogledajte šta je poručio

Tridesetdevetogodišnji Nermin Bašić novi je šef stručnog štaba FK Željezničar.

Sutra.ba
Bašić zvanično novi trener Želje, pogledajte šta je poručio
basic

Nermin Bašić je rođen 24. novembra 1983. godine. Svoju trenersku karijeru počeo je u NK Travnik u kojem je bio pomoćni trener, a potom i glavni trener. Potom je skoro tri godine vodio Metalleghe iz Jajca, a zatim ekipu Tuzle City, tadašnji Simin Han.

U Sloveniji je dva puta vodio Radomlje, te Goricu. U Premijer ligi BiH još jednom je predvodio Tuzlu City 2020. godine. Kao pomoćnik je radio u u Angoli, u 1º de Agosto, i Ismailyu u Egiptu.

– Hvala svima na dobrodošlici, zaista sam dobio mnogo poruka, nekako moje je srce plavo. Jako sam sretan i uvijek sam se na Grbavici jako dobro osjećao. Došao sam iskreno s puno emocija, s dosta želje i volje da zajedno s našim navijačima napravimo nešto najbolje za Želju. Ja sam vrlo zahtjevan trener u određenim momentima, međutim ova situacija nije baš previše za moju filozofiju. Jednostavno se moram prilagoditi stanju trenutačnom, ekipi i najbolje izvući od te ekipe. U ova dva, tri dana nastojat ću da uzmem što više informacija, da se prilagodim svojim momcima. Puno ćemo raditi na psihološkom stanju, mislim da naša ekipa ima ogroman potencijal i kvalitet, da napravimo nešto da se vratimo tamo gdje jesmo i gdje trebamo biti. Ono što Želju krasi, Želji kad je najteže, Željo je najjači, kaže Bašić i dodaje:

– Pratio sam Premijer ligu BiH puno, to je liga koja je iznjedrila mene i mnoge nas i puno sam s trenerima bio u kontaktu. Znam sve, ljudi koji će sa mnom raditi, oko mene, su vrhunski video analitičari, statičari. Dat ćemo maksimum u ovih mjesec i pol dana da znamo sve o svakome, a da svoje nedostatke sakrijemo. Cilj je da vratimo potencijal ovoj ekipi, osmijeh na lice, igračima i da igraju nogomet zato što ga vole i želim da navijačima vratim vjeru u Želju i vjeru da Željo može, te da igramo dobar nogomet i postignemo gol više nego protivnik.

Bašić je vlasnik UEFA Pro licence, a svoj prvi trening s ekipom je obavio jučer.