Na dnu

HMMM...: Čeka li nas vruće i suho ljeto?

Jedva da je proljeće, a više od četvrtini europskog kontinenta prijeti suša nakon zime s malo kiše i snijega pa se mnoge se zemlje spremaju za ponavljanje prošlogodišnjeg izrazito suhog ljeta, ako ne i goreg.

Sutra.ba
Čeka li nas vruće i suho ljeto?
susa_evropa

Problem s vodom izazvao je sukobe u Francuskoj, gdje nekoliko sela više ne može opskrbljivati svoje stanovnike vodom iz slavine.

Vodostaj najveće talijanske rijeke, Po, već je na nivou na kojem je bio prošlog juna.

Studija u kojoj su korišteni satelitski podaci potvrdila je ranije ove godine da Europa još od 2018. pati od teške suše. Sve više temperature onemogućavaju da se Europa od toga oporavi pa je kontinent zapeo u začaranom krugu u kojem je dostupnost vode sve nesigurnija.

"Prije nekoliko godina rekao bih da imamo dovoljno vode u Europi. Sada se čini da bismo mogli imati problema", rekao je glavni autor navedene studije Torsten Mayer-Gürr.

Iako bi vlažni vremenski uvjeti u nadolazećim sedmicama mogli obnoviti površinski sloj tla i pomoći poljoprivredi, čak ni kišovito proljeće ne može popraviti tekući deficit podzemnih voda u Europi, upozoravaju stručnjaci.

Kako se bliži ljeto vlade europskih zemalja se trude riješiti i sadašnje i buduće nestašice - dok istovremeno pokušavaju stišati napetosti koje proizlaze iz nesigurne vodoopskrbe.

Suša će, rekao je prošli tjedan španjolski premijer Pedro Sánchez, "biti jedna od glavnih političkih i teritorijalnih rasprava u našoj zemlji u nadolazećim godinama."