Na dnu

MA DA?: Okeani mijenjaju boju, otkriveno i zašto

Okeani mijenjaju boju, a za to je najvjerojatnije kriv klimatski slom - termin koji je zamijenio ono što smo prethodno nazivali globalnim zagrijavanjem.

Sutra.ba
Okeani mijenjaju boju, otkriveno i zašto
atlantski_ocean_wiki

"Razlog zbog kojeg brinemo o tome nije taj što nam je stalo do boje, već zato što je boja odraz promjena u stanju ekosistema", rekao je BB Cael, naučnik u Nacionalnom okeanografskom centru na Sveučilištu Southampton i autor studije objavljene u magazinu Nature.

Prethodna istraživanja bila su usmjerena na promjene u zelenilu oceana - od zelenog klorofila u njegovom planktonu - kako bi se naučilo o trendovima u promjenjivoj klimi. Ali Caelov tim proučavao je snimke NASA-inog satelita Modis-Aqua, bogatog skladišta podataka, tražeći uzorke promjene u nijansi oceana kroz potpuniji spektar boja, uključujući crvenu i plavu.

Plankton različitih veličina različito raspršuje svjetlost, a plankton s različitim pigmentima različito apsorbira svjetlost. Ispitivanje promjena u boji može naučnicima dati jasniju sliku promjena u populacijama planktona diljem svijeta. Fitoplankton je ključan za okeanske ekosisteme jer se nalazi u osnovi većine njegovih prehrambenih lanaca.

Naučnici kažu da su našli mjesto koje označava novo poglavlje u istoriji Zemlje

Upoređujući ove promjene u boji s onima pretpostavljenima iz kompjuterskog modela koji simulira kako bi okeani izgledali da nikada nije došlo do globalnog zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem, promjena je bila jasna.

"Imamo promjene u boji koje se značajno pojavljuju u gotovo svim okeanima u tropima ili suptropima", rekao je Cael.

Promjene su otkrivene na 56% svjetskih okeana - što je područje veće od cijelog kopna na Zemlji.

U većini područja postoji jasan "efekt ozelenjavanja", rekao je Cael, ali je dodao da postoje i mjesta gdje crvene ili plave boje rastu ili opadaju.

"Ovo nisu ultra, masivne promjene koje uništavaju ekosistem, one mogu biti suptilne", rekao je Cael. "Ali ovo nam daje dodatni dokaz da ljudska aktivnost vjerojatno utiče na velike dijelove globalne biosfere na način koji nismo mogli razumjeti".