Gastro

SAVJETI: Cimet i vanilija - začini, mirisi i zdravlje

Miris cimeta i vanilije ugodni su blagdanski mirisi koji potiču sjećanja, ali te namirnice imaju i niz zdravstvenih prednosti.

Sutra.ba
Cimet i vanilija - začini, mirisi i zdravlje
muffin_jaubuka_cimet_deavart

Vrijeme je da počnete razmišljati o božićnim kolačima - sada to tako ide, sve ranije kreću i ukrasi i sve unaokolo, čekamo već dan kad će krenuti ukrašavanje shopping centara i ostalih izloga po gradu.

No, kolače se uvije mora napraviti, a dva začina su u njima ključna - cimet i vanilija, mirisne divote koje odmah pokrenu osjećaj božića... pa da vidimo kako su zapravo smišljeni ti kolači...

Vanilija koja se koristi u pečenju i aromatiziranju ekstrahira se iz mahune vanilije. 
Čisti ekstrakt vanilije, a ne umjetni ekstrakt s okusom, bogat je fenolnim spojem koji se zove vanilin. Postoje ograničene studije koje su pokazale da vanilin ima antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.

Opisan je kao topao i umirujuć. Budi uspomene. Uobičajeni je sastojak parfema. Thomas Jefferson kušao je sladoled od vanilije u Parizu 1780-ih i zapisao je recept, a primjerak se nalazi u Kongresnoj knjižnici.

Cimet je drugi miris sezone i drugi najpopularniji začin u Sjedinjenim Državama. U starom Egiptu cimet se koristio za liječenje kašlja, artritisa i upale grla. Danas postoje istraživanja koja povezuju cimet sa smanjenom razinom šećera u krvi. Neka istraživanja pokazuju da bi cimet mogao smanjiti otpornost na inzulin.

Cimet je bogat antioksidansima, koji mogu zaštititi vaše stanice od oštećenja. Antioksidansi također pomažu u smanjenju upalnih procesa u tijelu.

Povećanje unosa cimeta poboljšat će okus i užitak u vašoj hrani. Jednostavan način dodavanja ovog začina je da ga pomiješate s kavom, promiješate čaj sa štapićem cimeta, dodate ga u muffine i palačinke te pospete po zobenim pahuljicama i smoothiejima.

Dakle, vrijeme je kuhanja pred nama ;)