Gastro
Hljeb kao superfood: Na tržištu Bosne i Hercegovine predstavljene di-go BIO mješavine
di-go BIO mješavina za hljeb predstavljena je na tržištu Bosne i Hercegovine na panelu sa znakovitim naslovom“Hljeb kao superfood“, održanom u hotelu „Monti“ na Igmanu.
Miroslav Botić, direktor marketinga i prodaje kompanije Lessafre Adriatic kazao je da su di-go BIO mješavine razvijene u ovoj kompaniji u skladu sa rastućim zahtjevima savremenih potrošača, koji sve više preferiraju namirnice iz biološkog uzgoja.
„Istraživanja pokazuju da 45 posto evropskih potrošača na policama traži proizvode sa oznakom BIO. Očekuje se da će se globalno tržište kruha sa kiselim tijestom povećati dva i po puta sa sadašnjih tri milijarde na 8,5 milijardi dolara u narednih nekoliko godina. Upravo u skladu sa globalnim istraživanjima smo pokrenuli di-go BIO mješavine nudeći uravnoteženu i zdravu prehranu“, naglasio je Botić.
.jpg)
Ana Kušt, direktorica razvoja Lesaffre Adriatic, koja je radila na razvoju di-go BIO mješavina koje danas predstavljamo tržištu Bosne i Hercegovine istanula je da su prilikom razvoja proizvoda na prvo mjesto stavili ukus.
„Željeli smo da di-go BIO mješavine budu ukusne. Da imaju zdravstvene benefite, da svi sastojci budu organski, bez aditiva i drugih dodataka. Sve tri bio mješavine su izvor proteina, a multigrain di-go BIO mješavina osim proteina u sebi sadrži i vlakna, vitamine i minerale. Također smo željeli da di-go BIO mješavine budu jednostavne za upotrebu, čak i za ljude koji prije toga nisu nikada pravili hljeb. Osim toga, sastojcima di-go BIO mješavina postigli smo da hljeb bude svjež pet dana. Osim toga, ambalaža di-go BIO mješavina je reciklirajuća“, naglasila je Kušt.
Nuitricionistica Nataša Aleksić je kazala da je potrebno razbiti neke mitove kada je u pitanju hljeb i zdrava prehrana.
„Postoji mnogo mitova kada je hljeb u pitanju. Za početak svaki hljeb nije isti, kao što nije isti gazirani i sok od svježe iscijeđenog voća. Hljeb ne goji, ono što goji je kalorijski deficit, ako ga jedemo za svaki obrok, ako jedemo bijeli hljeb. Svi bi trebali znati razliku između bijelog hljebe i, recimo, hljeba od cijelog zrna. Hljeb od cijelog zrna je zdraviji, duže smo siti kada ga jedemo. Hljeb koji unosimo u organizam, osim proteina u sebi treba sadržavati i vlakna, minerale, vitamine. Hljeb je i dalje vrlo visoko na prehrambenoj piramidi“, naglasila je Aleksić.
Nutricionisti i stručnjaci neće savjetovati da se hljeb izbaci iz ishrane, kaže Marijana Zubac, magistrica prehrambenog inženjerstva i nitricionistica iz „NutriCentra“ Mostar i Sarajevo.
„Ovo što nam je ponudio di-go sa BIO mješavinama je revolucionarno. Samo time što je dodat kiselinski iznos, biokemijski indeks je niži, što olakšava probavu i pogoduje našem organizmu. Važan je balans i važno je prenamijeniti količine“, kazala je Zubac.
Poznati food bloger i televizijski voditelj Hajrudin Šišić, na društvenim mrežama poznat kao Harry Cooper, kazao je da aktuelni trendovi u prehrani pokazuju rast zainteresiranosti javnosti za hljeb i pekarske proizvode.
„Trendovi pokazuju da se sada više traži drugačiji hljeb, u odnosu na bijeli hljeb. U posljednje tri do četiri godine raste interes za hljeb od kiselog tijesta. Traže se informacije o tome kako napraviti starter za pripremu hljeba od kiselog tijesta, kako ga pripremati. Hljeb od kiselog tijesta je sve popularniji, što pokazuje na promjenu prehrambenih navika, ali povratak tradicionalnim načinima pripreme hljeba“, kazao je Šišić.
.jpg)
Aleksandra Kalaba, country mendžerica Lesaffre Adriatic za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju predstavila je francusku kompaniju Lesaffre.
„ Lesaffre je ključni globalni igrač na polju fermentacije. Kompanija postoji 170 godina, zapošljava 11.000 ljudi na svim kontinentima. Lessafre Adriatic pokriva sedam zemalja regiona. U regionu imamo tri baking centra – u Zagrebu, Banja Luci i Duresu. Svaki drugi hljeb napravljen je od sastojaka naše kompanije. Di-go BIO mješavine su naš odgovor na sve izazove današnjice , naš doprinos zdravoj i odgovornoj prehrani. Di-go BIO mješavinama za hljeb vraćamo moć hljeba kao superhrane , postavljajući ga tamo gdje pripada, na tron zdravog segmenta prehrane“, pojasnila je Kalaba.
di-go BIO mješavine na tržištu Bosne i Hercegovine bit će dostupne u prodavnicama dm drogierie markt početkom decembra. Jednostavno se pripremaju, di-go BIO mješavine treba pomiješati sa vodom i kvascem, ispeći i onda uživati u okusu, ali i spoznaji da jedete namirnicu poznatog, organskog porijekla.
U di-go ponudi nalaze se tri različite BIO mješavine. BIO Mješavina za fini domaći kruh – od koje dobijate hljeb koji mirisom i okusom vraća u djetinjstvo. Miris svježe pečenog hljeba iz djetinjstva, sa karakterističnom, gustom, mekom unutrašnjosti i hrskavom koricom – to je ono što ova mješavina pruža. Idealna je za one koji traže autentičan okus tradicije, a savršena je uz malo putera, marmelade ili kao dodatak svakom obroku.
BIO Mješavina za multigrain kruh je kombinacija pomno odabranih žitarica i sjemenki osigurava bogatu, nutritivno vrijednu teksturu i puni okus. Ova mješavina je savršena za pečenje u kalupu, za ukusan i zdravi hljeb koji će postati neizostavan dio svakodnevne prehrane, idealan za zdrave sendviče.
BIO Mješavina za mediteranski kruh namijenjena je svima, a naročito ljubiteljima mediteranskih okusa. Ova mješavina donosi note idealne za kombinaciju sa začinima prema želji: tijestu se mogu dodati masline, ali i aromatično bilje za posebno uživanje u hljebu. Osim za hljeb, može se koristiti za pripremu savršene focaccie ili domaće pizze s autentičnim sourdough okusom.
