Promet

Japanska matematika je jasna: Električni auti nisu potrebni za spas svijeta

Japanski automobilski div, Toyota, provela je studiju koja pokazuje da se značajno smanjenje emisija štetnih plinova iz automobila može postići ako više vozača koristi Eco ili EV načine vožnje u svojim automobilima.

Sutra.ba
Električni auti nisu potrebni za spas svijeta
Hibrid_toyota

I dok Eco način vožnje imaju svi noviji automobili na tržištu, EV način vožnje je odnosi se na Toyotine plug-in hibride, koji imaju dovoljno velike baterije za kratka putovanja na električnu energiju.

Toyota tvrdi da takav način vožnje donosi brojne prednosti. Istraživanje je uključivalo Toyotine zaposlenike i članove obitelji koji su prevalili više od 600.000 kilometara u Eco ili EV modu, prenosi CarBuzz.

Smanjenje štetnih emisija koje su postigli sudionici studije uštedilo je 19.270 litara benzina, a Toyota je rekla da je smanjenje CO2 bilo jednako kao da je 748 stabala skupljalo ugljik 10 godina. Drugim riječima, ušteđeno je 45.235.623 g CO2 stakleničkih plinova.

Korištenje Eco načina rada u nehibridnom modelu ima najznačajnije prednosti, sa smanjenjem emisije štetnih plinova od 26 posto. U hibridnom modelu, smanjenje je 4 posto budući da vozilo već radi učinkovitije u osnovnom načinu vožnje.

“Imamo mogućnost korištenja podataka da bismo osnažili potrošače kako bi mogli napraviti razliku”, rekao je glavni tehnološki direktor u Toyota Connected North America, Brian Kursar.

“Znamo da postoje milijuni povezanih Toyotinih i Lexus vozila u svijetu. Kad bi svi vozili u Eco modu, to bi moglo značajno pomoći u smanjenju naše zajedničke emisije CO2”, dodao je.

Iako ova inicijativa pokazuje kako nešto tako jednostavno kao što je prebacivanje na Eco način rada može napraviti razliku, mnogi kritičari kažu da Toyota mora učiniti više u borbi protiv klimatskih promjena. Trenutno se nalaze na posljednjem mjestu u prošlogodišnjoj studiji Greenpeacea o tome kako veliki proizvođači automobila u svijetu rade na borbi protiv klimatskih promjena. To i nije veliko iznenađenje kada znamo da Toyota još uvijek ima samo jedno električno vozilo u ponudi.