Promet

EH, DA...: Električni automobili, jednostavno rečenu, lažu

Nekima je ovo očekivana vijest - udaljenost koju električni automobili mogu prijeći zimi s punom baterijom do trećine je manja nego što se reklamira.

What Car
Električni automobili, jednostavno rečenu, lažu
tesla_robotski_punjac

Koliko su punjači električnih autmobila pouzdani i koliko se zapravo pune, pitanje je koje se uvijek provlači u pitanju - želite li imati električni automobil. Pa, kako se britanski magazin 'What Car?' sam zapitao, krenuo je testirati je desetak električnih automobila po hladnom vremenu.

Funky Cat First Edition kineskog proizvođača Ora je među anailziranim automobilima imao najveću razliku između proklamiranog i stvarnog dometa, piše agencija dpa.

On je prošao samo 209 kilometara prije no što je stao, što je oko 33 posto manje nego se reklamira (311 kilometara). Drugu najveću razliku, 32 posto, imao je Renaultov Megane E-Tech.

Svi automobili imali su punu bateriju te su preko noći ostavljeni vani, na temperaturama između 0 i 2 stupnja, prije no što su bili voženi na lokaciji za testiranje koja simulira stvarne uvjete na različitim vrstama cesta.

"Sve veći broj ljudi posjeduje ili razmišlja o kupnji električnih automobila i stoga je važno da razumiju prednosti i nedostatke ove tehnologije, posebno koliko daleko će se moći kretati između punjenja", rekao je Will Nightingale, voditelj testnog tima britanskog magazina.

"Iako se zna da hladno vrijeme negativno utječe na performanse i učinkovitost baterije - pogotovo ako se koristi sustav grijanja automobila - testiranje stvarnog dometa koje provodi What Car? osmišljeno je kako bi kupcima automobila pružilo najjasnije moguće razumijevanje koliko će kilometara u pravilu moći prijeći u britanskim zimskim uvjetima", rekao je.

"Unatoč tome što ne odgovaraju službenim brojevima, jasno je da mnogi od ovih električnih automobila još uvijek imaju prednost jer su na jeftiniji pogon od benzinskih ili dizelskih ekvivalenata, pod pretpostavkom da ih možete puniti kod kuće", zaključio je Nightingale.