Biznis

Očekuje se još jedno povećanje: Evropska centralna banka ponovo podigla kamatnu stopu

Pored povećanja kamatne stope, ECB je najavila i smanjenje portfolija za oko 15 milijardi eura mjesečno od marta do kraja juna ove godine

Bankar.me
Evropska centralna banka ponovo podigla kamatnu stopu
euro-skulptura-novac-pixabay

Evropska centralna banka povećala je, u skladu sa očekivanjima tržišta, referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena na tri posto.

Ovo je najviša kamatna stopa Evropske centralne banke od druge polovine 2008. godine, a na narednom sastanku u martu očekuje se još jedno povećanje kamatne stope u istom iznosu.

Zvaničnici centralne banke Eurozone ponovo su istakli riješenost da nastave sa podizanjem kamatnih stopa i restriktivnom monetarnom politikom sve dok ne osiguraju povratak inflacije na srednjeročni cilj od dva posto.

Pored povećanja kamatne stope, ECB je najavila i smanjenje portfolija za oko 15 milijardi eura mjesečno od marta do kraja juna ove godine. Godišnja inflacija u Eurozoni u januaru pala je na 8,5 posto sa 9,2 posto u decembru prošle godine, prenio je Bankar.me.

Danas je takođe i Savjet guvernera Banke Engleske povećao referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena na četiri posto.

Podsjetimo, i američki FED podigao je kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena na 4,5 do 4,75 posto, takođe u skladu sa očekivanjima investitora.