Zdravlje

SAVJETI: Glavna stanja na koja možete uticati prehranom

Koje namirnice direktno utiču - negativno i pozitivno - na razna stanja kože.

Sutra.ba
Glavna stanja na koja možete uticati prehranom
celavost_shutterstock

Ovo su glavna stanja na koja možete uticati prehranom.

Akne

Jedite: slatki krompir (batat)

Izbjegavajte: mlijeko

"Škrobasti ugljikohidrati s niskim GI (ugljikohidratima koji se sporo razgrađuju), poput batata, bolji su za ljude s aknama od ugljikohidrata s visokim GI", objašnjava Amanda.

"Naučnici su otkrili da se nivo proteina povezanih s aknama smanjio kada su pacijenti bili na dijeti s niskim GI", objašnjava.

Zato se odlučite za zobenu kašu radije nego za kukuruzne pahuljice za doručak ili pitta hljeb od cjelovitih žitarica umjesto bijelog, savjetuju.

"Ljudi često kažu da čokolada pridonosi aknama i postoje dokazi koji podupiru vezu između sirutke koja se nalazi u mlijeku i čokoladi i povećanja akni", kaže nutricionistica Amanda Ursell.

Bore

Jedite: šljive

Izbjegavajte: bijeli hljeb

"Smatra se da određene namirnice ubrzavaju proces starenja, uključujući šećer, alkohol i prerađene ugljikohidrate poput bijelog hljeba i žitarica", objašnjava dr. Al Khubra.

"Oni mogu oštetiti kolagen, koji je neophodan za održavanje mladenačkog izgleda kože", objašnjava.

"Smatra se da alkohol i hrana s visokim udjelom zasićenih masti također uzrokuju upalne procese u organizmu i da ubrzavaju starenje", objašnjava.

"Ali hrana bogata antioksidansima, posebno ljubičasto voće poput šljiva i kupina, pomaže u usporavanju starenja jer sadrži vitamin C, koji potiče kolagen i pomaže apsorpciju željeza", dr. Al Khubra.

Gubitak kose

Jedite: orahe

Izbjegavajte: alkohol

"Najbolja hrana za smanjenje opadanja kose uključuje masnu ribu, jaja, lisnato povrće i orašaste plodove", objašnjava dr. Al Khubra i dodaje da te namirnice tijelu obezbjeđuju 'hranjive sastojke uključujući vitamin A, koji poboljšava zdravlje kose, kao i vitamin D, vitamin B12 i željezo, piše The Sun.

"Alkohol je nešto što biste trebali izbjegavati, jer utiče na to kako vaše tijelo metabolizira cink, koji je neophodan za zdravlje kose. Smatra se da gluten pogoršava gubitak kose, osobito ako imate alergiju ili intoleranciju na gluten. Ako sumnjate da bi to mogao biti uzrok, obratite se svom ljekaru opće prakse", kaže.