Zdravlje

STVARNO?: Hrana koja vam stvarno skraćuje život

O tome da nisu najbolji izbor bilo koji obrok često se govori, međutim, mnogi nisu svjesni koliko su štetne.

Sutra.ba
Hrana koja vam stvarno skraćuje život
hrenovka

Naučnici neprestano naglašavaju važnost prehrane u prevenciji bolesti, a brojne studije jasno pokazuju da izbacivanje određene hrane iz jelovnika, kao i pojačan unos neke druge, značajno utječe na poboljšanje zdravlja, ovog jela mnogi se ne odriču.

Veliko istraživanje o štetnosti namirnica otkrilo je da jedan proizvod koji spada u mesne prerađevine skraćuje život u značajnoj mjeri. Riječ je o hrenovkama koje vole i najmlađi.

Kako su naučnici otkrili, svaka pojedena hrenovka skraćuje život pojedincu za više od pola sata. Točnije, novi indeks koji procjenjuje nutritivni utjecaj gotovo 6.000 namirnica otkrio je da svaka hrenovka koju osoba pojede, može skratiti životni vijek za točno 36 minuta.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Michigenu objasnili su kako ovaj indeks funkcionira: Uzima u obzir sve aspekte životnog ciklusa određene namirnice, uključujući kako je proizvedena, prerađena, konzumirana i čuvana, kao i koliko je proizvod hranjiv.

Promatrajući faktore rizika kao što su natrij i transmasne kiseline u hrenovkama te uspoređujući ih s prednostima kao što su polinezasićene masti i vlakna, dolazimo do krajnje vrijednosti od 36 minuta života koje svaka hrenovka uzima pojedincu.

Nasuprot tome, znanstvenici su otkrili da putar od kikirikija može produžiti životni vijek za 33 minuta. Losos je također dobio zeleno svjetlo zbog svoje hranjive vrednosti pa je tako ocijenjeno da produžuje životni vijek za 16 minuta.