Zdravlje

NIJE ISTO: Kako prepoznati da li imamo prehladu ili gripu?

Sezona respiratornih infekcija je u punom jeku, upozoravaju stručnjaci. Šmrcanje, kihanje i kašalj postaju dio svakodnevnice naših ukućana, međutim najčešće nismo sigurni da li smo samo prehlađeni ili imamo gripu. Iako su i prehlada i gripa virusnog porijekla i prenose se sa oboljele na zdravu osobu kapljicama iz nosa, usta ili preko prljavih ruku, između njih postoji bitna razlika, a prije svega, nisu istog intenziteta.

Sutra.ba
Kako prepoznati da li imamo prehladu ili gripu?
migrena-glavobolja

Prehlada ima blage simptome

Otprilike polovina populacije prehladi se jednom godišnje i to uglavnom tokom jesenjih i proljetnih mjeseci. Simptomi prehlade počinju dan-dva nakon „susreta“ s virusom koji zahvata najčešće sinuse i grlo, a može se spustiti i na ždrijelo i bronhije. Prehlada obično počinje postepeno, odlikuje se normalnom ili blago povišenom temperaturom, začepljenjem ili curenjem nosa, te kihanjem. Glavobolja, bolovi u grlu i kašalj se također mogu javiti, ali su blažeg intenziteta u odnosu na gripu. Uobičajeno, ovi simptomi traju od pet do sedam dana, ali ako potraju duže ili se jave jači bolovi u zglobovima i temperatura iznad 39 stepeni Celzijusevih koja traje duže od 48 sati, potrebno je da se javite ljekaru, jer je moguće da je došlo do razvoja dodatne infekcije bakterijama ili se pak radi o gripi.

Gripu prati visoka temperatura

Simptomi gripe su slični simptomima prehlade, samo što su izraženiji i duže traju. Gripa počinje naglo, a karakteriše je visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, te malaksalost. Za razliku od prehlade, začepljenost nosa i kihanje kod gripe se rjeđe javljaju. Temperatura kod gripe može biti izrazito visoka, i do 40 stepeni Celzijusovih, a često je praćena drhtavicom.

Šta uraditi kad se simptomi pojave?

Rješenje je Defrinol® Forte!

Ono što je sigurno - kad krene šmrcanje i kašljanje najbolje je uzeti kombinaciju pseudoefedrina, koji smanjuje zapušenost nosa, i ibuprofena koji djeluje protiv temperature i bolova. Takav jedan preparat je upravo Defrinol® Forte koje donosi Galenika, a koji je odličan za ublažavanje simptoma prehlade i gripe. Pseudoefedrin je prirodni alkaloid iz biljke Ephedra sinica, a na američkom tržištu je uveden kao efikasni preparat protiv začepljenosti u nosu još 1930-tih godina prošlog vijeka, dok je za ibuprofen dokazano da djeluje analgetički, antiinflamatorno i antipiretički. Nakon toga simtomi prehlade i gripe nestaće kao rukom odneseni.

Ovaj preparat ima prednost u odnosu na lokalne vazokonstriktore, jer ne izaziva ponovnu kongestiju nosa nakon prestanka primjene preparata i ne dovode do tahifilaksije. Također, bitno je napomenuti da ne uspavljuje, ne utiče na psihomotorne sposobnosti i ne stupa u interakciju sa antibioticima.

Savjet više!

Ljudski organizam ima sopstveni mehanizam odbrane, odnosno imunološki sistem, koji uglavnom sam može da se izbori protiv uzročnika prehlade i gripe. Međutim, zbog psihičkog stresa, neredovne ishrane, kao i nedostatka fizičke aktivnosti, ponekad naš organizam u tu borbu ulazi s oslabljenim imunitetom. Stoga, ne zaboravite da je kod liječenja prehlade i gripe najvažnije jačanje imuniteta, te ublažavanje nastalih simptoma, a nikako se ne preporučuje liječenje antibioticima. Antibiotici se uzimaju samo ako se jave dodatne komplikacije u vidu bakterijskih infekcija. Zdrava ishrana je uvijek na prvom mjestu jer se tako jača imunitet, prije svega uzimanjem voća i povrća, ali i topli napici kao što su čajevi i supice su se pokazali kao odlični saveznici u borbi protiv prehlade i gripe.