Gastro

MLJAC: Koji orašasti plod je najzdraviji?

Dobar su izvor vlakana, mononezasićenih masti, omega-3 masnih kiselina i vitamina E.

Sutra.ba
Koji orašasti plod je najzdraviji?
orascici

Orašasti plodovi su nešto što obično grickamo kad nam dođe netko u goste, no zapravo bi ih trebali jesti svaki dan. 

Jer, ako ste gladni i nešto vam treba kako biste digli svoju energiju na potrebnu razinu, obično ćemo uzeti neki čips ili nešto slično, a bilo bi i bolje i zdravije da jedete orašaste plodove. 

Tek toliko da znate - orašasti plodovi su široko dostupni proteini biljnog podrijetla. Prema kardiolozima, mogu biti zdrav međuobrok, a postoji jedan koji je posebno koristan za zdravlje srca.

"Svi orašasti plodovi općenito su zdravi za konzumaciju. Samo trebate paziti da su neslani, osobito ako imate povijest visokog krvnog tlaka", pojašnjava dr. Anjali Dutta za The Parade.

Klonite se prženih orašastih plodova

Zaklada Hrvatska kuća srca apelira na građane da ograniče dnevni unos soli na 5 grama. Tipična porcija slanih orašastih plodova od 30 grama ima 95 miligrama natrija, što je puno. Također, prema liječnicima, dobro je birati varijante bez ulja.

"Orašasti plodovi poput badema, oraha, pistacija i pekan oraha mogu biti vrlo korisni. Dobar su izvor vlakana, mononezasićenih masti, omega-3 masnih kiselina i vitamina E", ističe dr. Bradley Serwer.

Za zdravlje srca osobito su zdravi orasi jer obiluju proteinima i antioksidansima, kao i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju kolesterola. Znanstvene studije pokazuju da redovita konzumacija oraha smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, antioksidansi u orasima korisni su za zdravlje kardiovaskularnog sustava jer pomažu u sprječavanju upala koje mogu uzrokovati srčane bolesti i druge zdravstvene probleme.

Oprezno s količinom

Kao i većinu drugih orašastih plodova, orahe je lako uklopiti u obroke ili međuobroke jer su svestrani. Možete ih jesti same, dodati salatama ili desertima. A još je bolja vijest što su izvrsni i za zdravlje mozga. 

"Zdravlje srca i krvnih žila omogućuje tijelu da lakše opskrbi mozak hranjivim tvarima i kisikom koji su mu potrebni za razvoj", istaknuo je dr. Raphael Wald.

Bez obzira na to odlučite li se za orahe ili neki drugi orašasti plod, vodite računa o veličini porcije - ne unosite više od šake dnevno.

Sve u svemu, to je najbolji gric koji možete uzeti... pa, budite pametni ;)