Tehnologija

ZABRINUTOST: Koliko su društvene mreže opasne?

Društvene mreže mogu imati "iznimno štetne učinke" na mentalno zdravlje djece i adolescenata, upozorava glavni američki liječnik, pozivajući tehnološke divove na djelovanje.

Sutra.ba
Koliko su društvene mreže opasne?
drustvene_mreze

Istraživanja su utvrdila vezu između korištenja društvenih mreža i pojave simptoma depresije. Tjerajući tinejdžere da se uspoređuju, ove platforme mogu oslabiti njihovo samopoštovanje, smatra Vivek Murthy.

Mlade djevojke ranjivije su od dječaka. Korištenje tih platformi izlaže ih više od dječaka internetskom maltretiranju ili čak razvoju poremećaja prehrane, prema istraživanju koje je citirao Vivek Murthy.

Svi mladi također mogu biti izloženi opasnom sadržaju, koji prikazuje na primjer nasilne ili seksualne radnje, kaže on.

Tehnološke tvrtke trebale bi nametnuti "minimalnu dob" za djecu koja se žele pridružiti njihovim društvenim mrežama i stvoriti zadane postavke koje bolje štite njihovu privatnost, naglašava Murthy.

Društvene mreže i njihov utjecaj na mlade predmet su zabrinutosti u SAD-u.

Montana je prošle sedmice donijela zakon o zabrani aplikacije TikTok sljedeće godine, postavši prva američka država koja je to učinila.

Osim problema s podacima i dezinformacijama, lokalni dužnosnici platformu su kritizirali i zbog štetnog djelovanja na mentalno zdravlje najmlađih.

U martu je Utah donio zakon prema kojem društvene mreže moraju dobiti pristanak roditelja prije nego maloljetnicima dopuste pristup svojim platformama.