Na dnu

Ehhh: Ruše se toplinski rekordi...

Zemlja je doživjela svoj drugi najtopliji mart u zabilježenoj povijesti, dok je antarktički morski led dosegnuo drugi najniži opseg.

Sutra.ba
Ruše se toplinski rekordi...
led

U izvještaju je istaknuto kako su temperature iznad južne i srednje Europe bile iznad prosjeka, a iznad većeg dijela sjeverne Europe ispod prosjeka.

Puno toplije od prosjeka bilo je i na golemom dijelu kopna koji pokriva sjevernu Afriku, jugozapadnu Rusiju i veći dio Azije, gdje su postavljeni mnogi novi rekordi visokih temperatura za mart.

Znatno iznadprosječne temperature bile su i nad sjeveroistokom Sjeverne Amerike, Argentinom i susjednim zemljama, velikim dijelom Australije i obalnom Antarktikom.

S druge strane, bilo je mnogo hladnije od prosjeka u zapadnoj i središnjoj Sjevernoj Americi.

Što se tiče leda, koncentracije morskog leda bile su znatno ispod prosjeka u svim sektorima Južnog okeana.

Smanjenje morskog leda u polarnim regijama

Opseg antarktičkog morskog leda bio je drugi najniži za mart u evidenciji satelitskih podataka - 28 posto ispod prosjeka, nakon rekordno niskog opsega u februaru, što nastavlja dugoročni trend smanjenja morskog leda u polarnim regijama.

Opseg arktičkog morskog leda bio je četiri posto ispod prosjeka, što je četvrto najniže mjesto za mart u evidenciji satelitskih podataka, ali su koncentracije morskog leda bile znatno iznad prosjeka u Grenlandskom moru.

U hidrološkim naglascima C3S je naveo kako je mart bio vlažniji od prosjeka u pojasu od zapada do sjeveroistoka diljem sjeverne Europe te iznad Turske.

S druge strane, sušnije uvjete od prosjeka imao je veći dio Pirenejskog poluotoka, gdje su uvjeti bili pogodni za požare, alpski luk, dijelovi srednje Europe, istočni Balkan te sjeverozapadna obala Kaspijskog jezera.

Izvan Europe, u martu je bilo vlažnije od prosjeka u dijelovima SAD-a, Azije, Roga Afrike, Novog Zelanda, sjeverne Australije, Afrike i Brazila. U mnogim regijama jake oborine dovele su do poplava.

Sušnije od prosjeka bilo je u Argentini, južnoj Australiji, jugozapadnoj Africi i dijelovima Azije, a u mnogim su slučajevima ti uvjeti bili povezani s temperaturama višima od prosjeka.

Copernicus je vodeći program Europskog programa promatranja Zemlje, kojim upravlja Europska komisija, a provodi ga u partnerstvu s državama članicama, Europskom svemirskom agencijom, Europskim centrom za srednjoročne vremenske prognoze i dr.