Bosna i Hercegovina

Pali se Meteoalarm: Stiže nagla promjena vremena u cijeloj BiH

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. Kiša je registrovana na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne.

Sutra.ba

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -4; Sokolac -3; Zenica 0; Ivan Sedlo i Zvornik 3; Tuzla 4; Bugojno, Gradačac, Mostar, Sarajevo i Trebinje 6; Banja Luka, Doboj, Livno i Široki Brijeg 7; Drvar 9; Prijedor i Stolac 10; Bihać 11; Neum i Sanski Most 12°C.

Danas pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Jače padavine su na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Sredinom dana se očekuje kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 9°C.

Objavljena je prognoza do petka:

U utorak, 17.01.2023., pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planina će padati snijeg. Obilnije padavine na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne, lokalno je moguće i u centralnim područjima. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U poslijepodnevnim i večernjim satima se očekuju olujni udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13°C. 

U srijedu, 18.01.2023., pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Jače padavine su na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Prije podne se očekuju i olujni udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14°C. 

U četvrtak, 19.01.2023., oblačno vrijeme sa kišom, na planinama će padati snijeg. Prije podne snijeg je moguć u nizinama na području Krajine. Jakih udara juga može biti još u jutarnjim satima na području Hercegovine, centralne i istočne Bosne. Do sredine se očekuje slabljenje vjetra. Temperatura zraka većinom između 2 i 7°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C. 

U petak, 20.01.2023., oblačno vrijeme sa susnježicom ili snijegom. Na jugu zemlje slaba kiša. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između -1 i 3°C, na jugu zemlje od 5 do 10°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorloškog zavoda (FHMZ).

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Prolazak fronte iznad Bosne i Hercegovine, uz povremeno izraženije južno strujanje, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Od meteopatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza, malaksalost, nesanica. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti i boravak na otvorenom, a učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.