Muzika

ZNATE LI?: Što se najviše sluša na YouTube

Liberty Games izračunao je tko su najslušaniji izvođači i pjesme u proteklih 12 mjeseci koristeći brojke reprodukcije s YouTube muzičke ljestvice.

Sutra.ba
Što se najviše sluša na YouTube
muzika

Vjerovali ili ne, kad krenete kopati po YouTube naći ćete podatke da su indijski izvođači - najslušaniji na svijetu. Ipak, kad malo razmislite, shvatiti ćete da to nije nimalo čudno, jer je Indija gotovo najveća zemlja svijeta (ili već jest).

Recimo, najslušanija je bollywoodska 'playback pjevačica' Alka Yagnik koja je najslušanija umjetnica na svijetu s 14,8 milijardi YouTube streamova.

"Me Porto Bonito" Bad Bunnyja i Chencha Corleonea je najslušanija pjesma na svijetu u protekloj godini. Portorikanski pjevač/reper/producent najbolji je pjevač u 17 zemalja, većinom u Latinskoj Americi. Ima 44,6 milijuna pretplatnika na YouTubeu i uživa u vjetru svog Grammyja 2021. za najbolji latino pop album.

2Pac je svjetski najslušaniji hip-hop izvođač, s više nego dvostruko većim streamovima od drugoplasiranog Notorious B.I.G.-a koji ima 50% više slušanja od Ice Cubea. 2Pacov 'Greatest Hits' bio je na Billboardovoj ljestvici albuma 200 ukupno 450 tjedana. Njegov prijatelj koji mu je postao rival Notorious B.I.G. imao je porast slušanosti ove godine na 50. obljetnicu rođenja i 25. obljetnicu smrti što je ponovno pobudilo zanimanje za pokojnog repera.

Poznati K-pop bendovi BTS i Blackpink su dva izvođača s najviše pretplata na YouTubeu - također se nalaze među deset najslušanijih na svjetu. Queen su najslušaniji klasični rock bend na svijetu sa od više od pola milijarde godišnjih streamova na globalnoj razini.

Također su najbolji rock bend na lokalnoj razini u 63 zemlje (zasjenjujući drugoplasirani Bon Jovi (17 zemalja)), uključujući i njihovu domovinu, Veliku Britaniju. The Beatles su također dospjeli među naših deset najboljih na globalnoj razini s milijardu godišnjih YouTube streamova.

Kad je riječ o najslušanijem izvođaču kod nas, Hrvatskoj, Srbiji te u Crnoj Gori, to je Jala Brat.