Zdravlje

Sve dolazi iz stomaka: Važnost uzimanja probiotskih kultura

Odabir pravog i efikasnog probiotika od velikog je značaja za čovjeka, jer su ovi dijetetski suplementi od izuzetne važnosti za zdravlje naših crijeva, cijelog organizma, te same prevencije mnogih bolesti i očuvanje sveukupnog zdravlja.

Sutra.ba
Važnost uzimanja probiotskih kultura
Vizual1

Doktorica Romana Rajić, Internista – gastroenterohepatolog o probioticima kaže: „Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodno naučno udruženje za probiotike i prebiotike definišu probiotike kao mikroorganizme koji kada se daju u odgovarajućim količinama donose zdravstvene koristi domaćinu zato što su to tranzitorni mikroorganizmi koji ostvaruju koristan uticaj prolaskom kroz digestivni takt. Korisne bakterije koje nalazimo u probioticima svojim metabolizmom stvaraju nepovoljne uslove za rast patogenih tj. štetnih mikroorganizama tako održavajući ravnotežu. Kada dođe do poremećaja ovog balansa mogu se javiti razna oboljenja. Još prije dvije i po hiljade godina Hipokrat je kazao da „sve bolesti potiču iz crijeva“ i može se reći da je naš crijevni mikrobiom jedna vrsta odbrane organizma, jer se u organima za varenje nalazi između 70 i 80 odsto našeg imunog sistema. U tome se i ogleda važnost probiotskih preparata. Zbog svih dobrobiti na zdravlje čovjeka od izuzetne je važnosti preventivno primjenjivati probiotike uz pravilnu ishranu (bez prostih šećera) i fizičku aktivnost.“

Dakle, primjena probiotika posebno je važna za očuvanje imunog sistema. U praksi to djeluje na način da konzumiranjem probiotskih preparata normalizujemo crijevnu mikrofloru tako što probiotske kulture bakterija i gljivica kakve su recimo Bifidobacterium bifidum i Saccharomyces boulardii, sprječavaju naseljavanje štetnih uzročnika, te samim tim pomažu jačanju imuniteta i regulaciju nesmetanog rada crijeva. Zaključak se sam nameće, a to je - što je zdravija crijevna flora, otporniji smo na upale i opasne patogene. Probiotici koji uz probiotske kulture sadrže i minerale kao što je Cink, odličan su izbor za jačanje sveukupnog zdravlja organizma.

Od izuzetne važnosti je primjena probiotika tokom liječenja antibioticima zato što antibiotici mogu uzrokovati disbalans u probavnom traktu. Razlog tome nalazi se u svojstvu antibiotika da ubijaju mnoge prirodne bakterije u crijevima, što remeti ravnotežu crijevne flore i omogućava prevladavanje loših mikroorganizama kao što su bakterije i gljivice. Niz naučnih studija dokazalo je pozitivan učinak probiotika na ovo stanje, te je jedna od najvažnijih indikacija za primjenu probiotika upravo dijareja uzrokovana uzimanjem antibiotika.

Također, u ljetnom periodu kada su aktuelni godišnji odmori i putovanja moramo obratiti pažnju na naš probavni trakt jer je to doba kada najčešće dolazi do poremećaja crijevne flore (disbioze) usljed promjene lokalne sredine, drugačijeg sastava vode i primjene novih namirnica, čak i kada su one ispravne. Prevencija disbioze i takozvanih putničkih dijareja, apsolutno je moguća i jednostavna uz svakodnevnu primjenu probiotika, počevši nekoliko dana pred put i dalje tokom boravka na putovanju.

Probiotik kompanije Galenika predstavlja pravi izbor jer u svom sastavu ima 5 milijardi korisnih probiotskih kultura Saccharomyces boulardii i Bifidobacterium bifidum, sa dodatkom Cinka u dozi od 5mg je Flonivin® PLUS. Odličan je jer u svom sastavu sadrži kombinaciju gljivice, bakterije i mikroelemenata, te je dobar za normalizaciju crijevne mikroflore zato što bakterije i gljivice sprječavaju naseljavanje štetnih bakterija, smanjuje nadutost i reguliše stolicu, a Cink dodatno jača imunitet. Samim tim probiotik je pogodan uz i nakon upotrebe antibiotika, za poboljšanje imuniteta cijelog organizma, kod akutnih dijareja, ali i kod upornih zatvora.