Zdravlje

Kada te lome prehlada i gripa: Vrijeme je za Defrinol® Forte

Dolazak zime i hladnijih dana, nažalost, sa sobom nosi i povećan broj respiratornih infekcija. Kihanje, šmrcanje, kašljanje postaju neprijatni pratioci kroz zimske dane. Jako često tu je i povišena temperatura kao odgovor imunog sistema na vanjske patogene koji su nas napali. Psihički stres, neadekvatna ishrana, kao i nedostatak fizičke aktivnosti, ponekad djeluju na naš organizam tako što slabe imuni sistem, pa je samim tim odgovor organizma na razne uzročnike infekcija oslabljen.

Sutra.ba
Vrijeme je za Defrinol® Forte
Defrinol_forte_mockup

Nedavno objavljeno istraživanje kompanije Galenika pokazalo je i da su jedni od najčešćih akutnih zdravstvenih problema Bosanaca i Hercegovaca respiratorne infekcije sa ili bez povišene temperature koji se javljaju najmanje jednom godišnje, što je izjavilo 60% ljudi. Od toga, više od 1/3 populacije pogođeno je ovim infekcijama do 3 puta godišnje, a 1/4 čak 4 ili više puta godišnje.

Kako su prehlade i gripe vrlo česte tokom godine što je pokazalo i samo istraživanje, a česte su naročito zimi, dolazimo do pitanja - šta uraditi kada se simptomi gripe i prehlade pojave?

Kada te prehlada i gripa lome, kada krene šmrcanje, kašljanje i bol u sinusima, najbolja prva pomoć je kombinacija supstanci pseudoefedrina, koji smanjuje zapušenost nosa, i ibuprofena koji djeluje protiv temperature i bolova. Takav jedan preparat je Defrinol® Forte, prva jedinstvena i snažna kombinacija ibuprofena (400mg) i pseudoefedrina (60mg) koji je registrovan za simptomatsku terapiju prehlade i gripe i terapiju sinuzitisa. Ibuprofen djeluje analgetski, antiinflamatorno i antipiretski, dok je pseudoefedrin dekongestiv - dovodi do sužavanja krvnih sudova u sluznici nosa i tako omogućava bolju prohodnost nosa.

Ovaj preparat ima prednost u odnosu na lokalne vazokonstriktore, jer ne izaziva ponovnu kongestiju nosa nakon prestanka primjene preparata i ne dovode do tahifilaksije. Također, bitno je napomenuti da ne uspavljuje, ne utiče na psihomotorne sposobnosti i ne stupa u interakciju sa antibioticima.

Kako bi zima protekla što bezbrižnije, savjet više je i povećanje fizičke aktivnosti, smanjen boravak u zatvorenim prostorima, pravilna prehrana i reduciranje stresa koliko god je to moguće.