Gastro

Obratite pažnju: Zašto jesti hranu s niskim glikemijskim indeksom?

Prehrana bogata tim namirnicama pomaže u kontroli tjelesne težine povećanjem osjećaja sitosti i smanjenjem unosa kalorija te istovremeno stabilizira nivo šećera u krvi.

Sutra.ba
Zašto jesti hranu s niskim glikemijskim indeksom?
mahune

Dakle, hrana je najvažnija stvar na svijetu, zapravo - što jedete, takvi i jeste i živjet ćete onoliko koliko vam dopušta način prehrane. Ukratko, hrana s niskim glikemijskim indeksom ključna je komponenta općeg blagostanja. Sporije se probavlja i apsorbira, što znači da se dulje osjećamo siti kada je jedemo.

Prehrana bogata tim namirnicama pomaže u kontroli tjelesne težine povećanjem osjećaja sitosti i smanjenjem unosa kalorija te istovremeno stabilizira nivo šećera u krvi, što je bitno za dijabetičare.

Koje namirnice pomažu u mršavljenju, održavanju zdrave razine holesterola i šećera u krvi? Nutricionistica Varsha Khatri podijelila je za SheFinds svoja četiri omiljena odabira.

Bobičasto voće - bobičasto voće bogato je dijetalnim vlaknima, uključujući topiva vlakna poput pektina. Pektin usporava stopu apsorpcije šećera u krvotok, pomažući u kontroli nivoa šećera u krvi.

Mahunarke - osim što imaju prirodno nizak udio zasićenih masti i pune su topivih i netopivih vlakana, mahunarke su izvrstan izvor biljnih proteina. Uključivanje mahunarki, poput graha, slanutka i leće, u prehranu može pomoći u snižavanju holesterola i pridonijeti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja pokazuju da mahunarke mogu oponašati učinke lijekova poput Ozempica i Wegovyja, koji ubijaju glad.

Orašasti plodovi - orašasti plodovi su dobar izvor vitamina, minerala, zdravih masti, ali i dijetalnih vlakana. Ovi elementi pomažu u kontroli gladi i čine da se osjećamo sitima, čime se smanjuju šanse za prekomjernu konzumaciju hrane.

Zob - zahvaljujući visokom udjelu vlakana, zob povećava sitost. Zob također sadrži beta-glukan, topivo vlakno za koje se pokazalo da snižava holesterol, tako što se veže na žučne kiseline u tijelu.