Zdravlje

MLJAC: Zašto obožavate čokoladu?

Zeleni čaj mnogi smatraju dobrim za kontrolu tjelesne težine, ali važno je znati da i crni čaj može pomoći.

Sutra.ba
Zašto obožavate čokoladu?
cokolada

Kako skinuti višak kila i to baš onih, opakih, visceralnih masnoća? Zapravo, nije tako teško... jer dvije vrste čaja mogle bi vam pomoći da izgubite oko 1.5 kilograma u samo nekoliko tjedana, pokazalo je najnovije istraživanje.

Kako donosi Express, kada ljudi razmišljaju o salu na trbuhu, mnogi odmah zamišljaju ''pokretljivu'' tvar koja se može uštipnuti. Ali takozvana visceralna masnoća skrivena je duboko u vašem trbuhu i okružuje neke od vitalnih organa, poput jetre i gušterače.

Ovo nezgodno mjesto čini visceralnu mast velikom opasnošću jer, kako objašnjavaju liječnici, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, u rasponu od bolesti srca do dijabetesa. Srećom, iskorijeniti krivca moglo bi biti jednostavno, a uključuje konzumiranje dvije vrste čaja.

Prema istraživaču i kemičaru, dr. Timu Bondu iz Savjetodavnog odbora za čaj, crni i zeleni čaj mogli bi vam pomoći.

''I crni i zeleni čaj mogu smanjiti visceralnu masnoću. Zeleni čaj mnogi smatraju dobrim za kontrolu tjelesne težine, ali važno je znati da i crni čaj može pomoći. Stoga konzumiranje oba čaja pospješuje metabolizam i time pomaže kod mršavljenja, zahvaljujući sadržaju polifenola i katehina. Riječ je o snažnim spojevima koji inhibiraju nakupljanje tjelesne masti povećanjem njene razgradnje te pomažu u smanjenju razvoja masnih stanica i doslovno blokiraju procese koji vode do pretilosti'', objašnjava Bond.

Postoje i znanstveni dokazi koji podupiru njegove tvrdnje. Naime, istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Functional Foods pokazalo je da je zeleni čaj bogat katehinom uspio sagorjeti visceralnu mast u 12 sedmica.

Promatrajući 118 ispitanika, istraživački tim došao je do zanimljivog podatka kako konzumacija zelenog čaja dokazano sagorijeva visceralnu masnoću u roku od samo nekoliko sedmica, donosi Express.